La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar que el Govern aprovarà al novembre o «fins i tot abans» l'impost a transaccions financeres, al costat d'una llei de prevenció i lluita contra el frau fiscal i un tractament fiscal «adequat» per a l'economia col·laborativa, amb un gravamen del 3%, fonamentalment a plataformes de sectors d'allotjament o transport, entre les quals hi ha empreses com Airbnb, Uber o Cabify.

«Hi ha plataformes dedicades a aquest servei que generen milers de milions i no tributen de manera adequada, perquè la fiscalitat actual no reconeix aquest tipus d'activitat i entren en competència deslleial amb sectors tradicionals», va afirmar Montero durant la seva compareixença davant la Comissió d'Hisenda del Senat per explicar les línies generals i els objectius del ministeri.

La ministra va detallar que el nou impost a les grans tecnològiques, conegut com a «taxa Google», comportarà un gravamen del 3% en determinats tipus d'activitat, en línia amb la proposta de transposició de la directiva europea en elaboració, i es dirigirà a gravar la venda de dades dels ciutadans, la publicitat que s'incorpora en aquest tipus de plataformes i les transaccions entre el comerç i els particulars.

El nou tribut es destinarà a companyies amb una facturació mundial superior als 750 milions d'euros a nivell mundial o 3 milions a Espanya, fet pel qual afectarà plataformes de negoci de compra, hostaleria o «alguns» transports. Entre aquestes companyies hi hauria grans tecnològiques com Amazon, Airbnb, Uber o Cabify.

Segons la ministra, aquest nou impost als serveis digitals, unit al nou gravamen a les transaccions financeres, no s'inclouran als Pressupostos de 2019, sinó que en ser fiscalitat de nova creació s'ha d'aprovar a través d'una proposició de llei, la tramitació de la qual començarà «abans o al mateix temps» que la del projecte de Pressupostos.