05 de octubre de 2018
05.10.2018
Diari de Girona

Un jutge, investigat per titllar de «filla de puta» una víctima de violència de gènere

La dona ha decidit presentar una queixa contra el magistrat davant el Consell General del Poder Judicial per «falta d'imparcialitat i indefensió»

05.10.2018 | 00:36
Un jutge, investigat per titllar de «filla de puta» una víctima de violència de gènere

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha obert diligències informatives al titular del Jutjat de Violència sobre la Dona número 7 de Madrid, Francisco Javier Martínez Derqui, arran de la queixa presentada per una dona víctima de violència de gènere a la que es va referir després d'una vista com una «filla de puta». La víctima es diu María Sanjuán i ha presentat una queixa contra el magistrat davant el CGPJ per «falta d'imparcialitat i animadversió» cap a ella, fet que li provoca una situació d'«indefensió». També va demanar que se l'investigui per un presumpte delicte de prevaricació.

El Poder Judicial va informar que el promotor de l'acció disciplinària va acordar incoar una diligència informativa a Martínez Derqui arran de la queixa presentada per la víctima en relació amb les manifestacions del magistrat després de la celebració d'una vista i que van quedar reflectides en la gravació que es lliura a les parts.

«Com és habitual després de la incoació de diligències informatives, el Promotor ha de traslladar-les al magistrat de la queixa i li demanarà que remeti un informe d'al·legacions», van explicar des del màxim òrgan de govern dels jutges.

Aquest jutge és l'encarregat d'instruir els procediments civils i penals derivats del divorci i de diverses denúncies presentades per la víctima per maltractaments psicològics, per amenaces i coaccions contra el seu exmarit, Josué Reyzábal.

La denúncia de la víctima s'ha produït després de tenir accés a un vídeo oficial gravat pel jutjat de la sala, on el magistrat es refereix a ella com a «bestiola» i «filla de puta». També fa altres comentaris com «veuràs el disgust que s'emportarà María Sanjuán quan vegi que ha de donar-li els fills al pare» o «estarà a la nit al Sálvame criticant-me», en referència a la víctima, una model, i al famòs programa de televisió.

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que sent «profunda tristesa» i una mica de «ràbia interior» després de conèixer la queixa presentada. El titular d'Interior va assenyalar que aquestes manifestacions indiquen que encara «hi ha molt per fer» i que cal treballar perquè no es puguin realitzar ni en l'àmbit privat.

«La immensa majoria del poder judicial està preocupat per lluitar contra la violència de gènere, hi ha formació des de fa anys per part de jutges i fiscals i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Hi ha sensibilitat, coneixement i ganes de plantar cara a aquesta xacra», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook