El Regne Unit i els Països Baixos van assenyalar amb el dit Rússia per la seva activitat cibernètica, acusant els serveis d'intel·ligència russos de dur a terme atacs a nivell global amb l'objectiu de soscavar les democràcies occidentals. Un d'aquests atacs, que va ser evitat, tenia com a objectiu l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), segons va denunciar el govern holandès.

El primer a donar la veu d'alarma va ser el Centre Nacional de Seguretat Cibernètica britànic (NCSC), que en un informe va denunciar que els atacs russos haurien afectat qüestions de tota mena, des del transport a les eleccions presidencials celebrades als Estats Units el 2016.

Posteriorment, el govern holandès va informar que l'abril passat va detenir quatre ciutadans russos que presumptament treballaven per a la intel·ligència militar (GRU), i va procedir a expulsar-los del país després de descobrir que es disposaven a intentar accedir als sistemes de l'OPAQ. Segons va explicar el cap de la Intel·ligència militar holandesa, el general Onno Eichelsheim, els quatre russos van arribar als Països Baixos el 10 d'abril i van ser detinguts el 13 d'abril amb material d'espionatge en un hotel situat a les proximitats de la seu de l'OPAQ.

En aquells moments, l'organisme estava treballant per determinar la substància utilitzada en l'atac al març a Salisbury, Regne Unit, contra l'ex-espia rus Sergei Skripal i la seva filla Iulia. A més, estava intentant esbrinar la substància usada en un suposat atac químic a Duma, Síria.

Les autoritats holandeses van explicar que els quatre detinguts planejaven viatjar a la ciutat suïssa de Spiez, on hi ha un laboratori usat per l'OPAQ per analitzar mostres, i van divulgar els passaports dels quatre sospitosos, als quals van identificar com a Alexei Minin, Oleg Sotnikov, Ievgueni Serebriakov i Aleksei Morenets.

En un comunicat conjunt, la primera ministra britànica, Theresa May, i el seu homòleg holandès, Marc Rutte, van assegurar que amb aquestes operacions «hem llançat més llum sobre les inacceptables ciberactivitats del servei d'intel·ligència militar rus, GRU». «Ha atacat institucions a tot el món, inclosa l'OPAQ a La Haia», van denunciar.

Suport de l'OTAN i la UE

L'OTAN i la UE es van afanyar a sumar-se a les crítiques contra Rússia per la seva activitat cibernètica. «Els aliats de l'OTAN se solidaritzen amb la decisió dels governs holandès i britànic d'assenyalar Rússia pels seus intents flagrants de soscavar les institucions i el Dret Internacional», va destacar el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg.

Per la seva banda, el govern rus es va defensar assegurant que té «la impressió que els que l'acusen, en aquest cas les autoritats britàniques, estan plenament convençuts que tenen la raó i que no calen arguments sensats. Que amb la cèlebre frase de 'molt probable' ja n'hi ha prou», va respondre la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zajarova, davant les acusacions formulades des del Regne Unit. «Estic segura que futurs historiadors britànics i, per descomptat, experts juristes i advocats ho recordaran com una vergonya», va afegir Zajarova.