Les autoritats franceses han obert una investigació per intentar determinar el parador del president de la Interpol, el xinès Hongwei Meng, del qual no s'han tingut notícies des de fa una setmana, quan va viatjar al seu país natal. Hongwei, elegit per al càrrec el novembre de 2016, va sortir el passat 29 de setembre de França, on Interpol té la seu a Lió, amb destinació a la Xina, i des de llavors ha estat impossible contactar amb ell. La seva dona, que viu a Lió al costat dels seus fills, finalment va informar de la seva desaparició les autoritats franceses i ha declarat davant la policia judicial.

L'organisme policial va publicar posteriorment un comunicat en el qual es va limitar a dir que coneix les informacions sobre la «suposada desaparició» de Meng. «Això és un assumpte de les autoritats pertinents a França i la Xina», va explicar la Interpol en un comunicat, destacant que és el seu secretari general qui s'encarrega del dia a dia de l'organització i que no farà més comentaris.

Meng, que abans d'ocupar el lloc a la lnterpol era viceministre de Seguretat Pública a la Xina, té més de 40 anys d'experiència en justícia criminal i actuació policial i ha supervisat assumptes relacionats amb institucions legals, control de narcòtics, antiterrorisme, control de fronteres, immigració i cooperació internacional, segons el web de la Interpol. El seu nomenament al capdavant de la Interpol va ser criticat per les organitzacions de drets humans, les quals van mostrar la seva preocupació perquè temien que fes servir la seva posició per ajudar a la persecució de dissidents xinesos a nivell global.

Meng, de 64 anys, es va convertir rl novembre de 2016 en el primer xinès a posar-se al capdavant de la Interpol, la major organització policial internacional amb 192 països membres i que té la seu a Lió (ciutat situada al centre-est de França). El seu mandat està previst que s'estengui fins a l'any 2020.