El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va declarar ahir que «no existeix l'opció que el Regne Unit» abandoni la Unió Europea sense un acord previ, descartant una opció de Brexit dur que podria amenaçar l'estabilitat dels dos; amb vista a una encaixada que podria ocórrer a la fi d'any.

En una entrevista als diaris austríacs Der Standard and Kurier i Der Falter, Juncker va assegurar que les converses amb el Regne Unit s'han tornat més càlides en els últims dies, i que ara s'albira un objectiu comú, malgrat que encara no s'ha aconseguit la meta.

«Encara no hi hem arribat però la nostra voluntat d'aconseguir un enteniment amb el Govern britànic roman incòlume», va manifestar.

Juncker va voler insistir, de totes maneres, que el Brexit dur no és una opció. «Hem d'apartar-nos de la idea d'un escenari sense acord. Ni és bo per al Regne Unit, ni per a la resta de la Unió Europea», va considerar. «Però presumeixo que som capaços d'aconseguir un acord que compleixi les condicions», va afegir.

Sobre els terminis, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, creu que l'acord podria quedar tancat a final d'any a tot tardar, en concordança amb les estimacions de les fonts diplomàtiques de l'agència Reuters.

«Ho intentarem aquest mes, i crec que que hi ha opcions de comptar amb un acord a final d'any», va manifestar Tusk des de Cracovia (Polònia).

Ara bé, queden diverses qüestions per resoldre. La primera, el futur de la frontera irlandesa i el mecanisme d'emergència que regularà el pas de béns i serveis; un aspecte extremadament delicat pel Regne Unit atès que el règim actual està marcat pels acords del Divendres Sant que van posar fi al conflicte amb l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).

Condicions de sortida

La segona és l'esperit del possible acord, que ha de simultaniejar tant les condicions de sortida de Londres com la futura relació amb Brussel·les.

Juncker va declarar que tots dos aspectes són «absolutament indissociables», i es tractaran en les dues properes cimeres d'octubre i novembre, els dies 17 i 18 de cada mes.

La Unió Europea oferirà al Regne Unit un acord de lliure comerç més profund que qualsevol altra proposta anterior, però rebutjarà la demanda de «comerç sense friccions» de la primera ministra Theresa May, segons diplomàtics del bloc.

La proposta de la UE

La proposta de la UE per a futurs vincles comercials amb la Gran Bretanya tindrà «al voltant del 30% o 40%» de la iniciativa de May sobre un acord comercial i de seguretat d'ampli espectre, han assenyalat dos diplomàtics.

L'equip del negociador de la UE, Michel Barnier, li lliurarà als ambaixadors europeus un esborrany de la seva proposta el divendres, abans de presentar-la formalment el dimecres.

Les negociacions acceleren i s'espera que el continuïn durant el cap de setmana, ja que ambdues parts busquen aconseguir un acord el proper mes.

L'oferta no arriba al que May vol, fet que podria dificultar l'aprovació de l'acord al Parlament del Regne Unit, on enfronta oposició de tots els bàndols. No obstant això, s'espera que el document es redacti sense gaires detalls i amb el major llenguatge positiu possible per fer-lo més atractiu.

Els partidaris del Brexit dur del seu partit podrien considerar més fàcil votar per l'oferta de la UE que per la proposta més estreta que cerca la primera ministra, ja que des d'un principi han demanat un acord de lliure comerç regular.