Romania va donar l'esquena de forma aclaparadora al referèndum que plantejava vetar constitucionalment els matrimonis del mateix sexe, ja que la consulta no va arribar al 30% de participació necessària per ser vàlid. El fracàs de la jornada va suposar un cop per al Govern socialdemòcrata, aclaparat pels escàndols de corrupció i els requeriments de les institucions europees, que adverteixen que les reformes desenvolupades al país soscaven la independència judicial i dificulten perseguir la corrupció.

El referèndum, impulsat per la conservadora Coalició per la Família i avalat per l'Església Ortodoxa, necessitava el 30% de participació per tirar endavant. A dues hores del tancament dels col·legis, però, només el 18,87% dels ciutadans havia anat a votar. I això malgrat que, de forma inusual, el Govern va donar dos dies per exercir el dret al sufragi.

Les associacions pels drets humans i activistes LGTBI havien cridat a l'abstenció per boicotejar la jornada. La consulta plantejava si la Constitució havia de ser modificada per canviar la definició del «matrimoni». La llei ara fixa que és «la unió lliurement consentida entre dos esposos». El canvi sotmès a referèndum el cenyeix al vincle «entre un home i una dona».

Davant les crítiques internacionals i el gran malestar en la seva família política europea, la primera ministra romanesa, la socialdemòcrata Viorica Dancila, va assegurar que el seu partit no faria campanya.