El candidat ultradretà Jair Bolsonaro va guanyar la primera volta de les eleccions presidencials del Brasil amb el 46,66 per cent dels vots i el 99 per cent de les meses escrutades, segons dades del Tribunal Superior Electoral (TSE). El candidat del Partit dels Treballadors (PT), Fernando Haddad, va obtenir el 28,46 per cent dels suports i haurà d'acudir a una segona volta prevista per al proper 28 d'octubre atès que cap candidat va aconseguir fer-se amb més del 50 per cent de les paperetes. En tercera posició hi ha l'exgovernador i candidat del Partit Democràtic Laborista (PDT), Ceará Ciro Gomes, que va obtenir el 12,50 per cent de les paperetes.

Bolsonaro, un excapità de l'Exèrcit que promet mà dura contra el crim i lluitar contra la corrupció, va anar augmentant el seu avantatge en les enquestes d'intenció de vot durant l'última setmana. L'abanderat del PT, l'exalcalde Haddad, va ser designat per l'expresident Luis Inácio Lula da Silva com el seu successor perquè no se li va permetre presentar-se als comicis per estar pres. Haddad va ser el ministre d'Educació dels últims dos governs del PT.

Bolsonaro va assenyalar poc després de conèixer la seva victòria a la primera volta que el Brasil està a la vora de l'abisme i que si finalment triomfa planeja reduir els impostos, disminuir la mida de l'Estat i privatitzar o extingir moltes empreses. «No podem donar un nou pas a l'esquerra», va manifestar Bolsonaro, tot afegint que «no volem el retorn del tipus de gent que ha portat el pitjor de la política al Palau de Planalto».

La presidenta del TSE, Rosa Weber, va destacar la «normalitat absoluta» amb la qual van transcórrer les eleccions. La presidenta del TSE va alertar que l'abstenció ha augmentat lleugerament respecte comicis anteriors i es troba ara al voltant del 20 per cent.

Bolsonaro va aclarir que no es convertirà en un candidat de «pau i amor», sinó que mantindrà el seu discurs de línia dura de cara a la segona volta del 28 d'octubre. Com a prova d'això, va aprofitar el seu primer tuit per ratificar algunes de les seves promeses electorals: «Reduiré el nombre de ministeris, extinguiré i privatizaré les empreses públiques, combatré el frau en el programa Borsa-Família perquè qui ho necessiti pugui tenir empara humanitària, descentralizaré el poder donant més força econòmica als estats i municipis». «La política al servei dels brasilers», va reblar.

Lluita contra la corrupció

També va recuperar la seva ofensiva contra la corrupció: «És la que deixa sense llet els hospitals, sense seguretat els carrers i sense diners les butxaques. Això és el que volem impedir». «Un govern corrupte estimula el crim a totes les esferes», va esgrimir, fet pel qual ha promès «governar amb l'exemple».

Per part seva, Haddad va oferir un diàleg a les «forces democràtiques» del Brasil per frenar el seu rival. «Parlaré amb les forces democràtiques del país», va assegurar el representant de l'esquerra brasilera en una roda de premsa des de Curitiba, on va visitar a la presó Lula da Silva, condemnat a dotze anys de presó per corrupció.

Haddad va explicar que el PT vol unir «les forces progressistes» al voltant del seu projecte polític, enfocat en «la inclusió social» i l'enfortiment dels «valors democràtics». L'exministre d'Educació va esmentar com a possibles aliats el Partit Democràtic Laboral (PDT) i el Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB), els candidats dels quals, Ciro Gomes i Geraldo Alckim, respectivament, van quedar tercer i quart a la primera volta.

Interrogat per la premsa local sobre a qui donarà suport per a la segona volta, Gomes es va limitar a respondre que no serà a Bolsonaro -«seguiré lluitant contra el feixisme»-, indicant que més endavant decidirà si dóna suport a Haddad o es manté neutral. Alckim va dir que consultarà amb la cúpula del PSDB.