La presidenta de la Junta, Susana Díaz, va avançar les eleccions andaluses al 2 de desembre, quan s'havien de convocar per al mes de març si s'hagués esgotat la legislatura, argumentant que la comunitat autònoma «necessita tenir estabilitat» i veu «impossible» aprovar els Pressupostos andalusos per al proper exercici; perquè els comicis tinguin «accent andalús», i també perquè Andalusia «no es mereix una campanya d'entre cinc i sis mesos, i allargar aquesta situació no és bo ni per a Andalusia ni per a ningú».

Així es va pronunciar la cap de l'Executiu andalús després d'haver deliberat amb el Consell de Govern, en una reunió extraordinària, la seva decisió d'anticipar les eleccions i signar el decret de dissolució del Parlament andalús. En aquest marc, va confirmar que la primera persona amb la qual va parlar després de prendre la decisió va ser amb el president del Govern i secretari general del seu partit, Pedro Sánchez.

Díaz va defensar que les eleccions es traslladin a desembre perquè «és millor que quan comenci el nou any Andalusia tingui un nou Parlament elegit lliurement pels andalusos» i perquè en les últimes setmanes ha constatat «la impossibilitat» d'aprovar els comptes andalusos per al proper exercici després que Cs «hagi anunciat la seva voluntat de no negociar-los» en aquesta ocasió. Els tres últims pressupostos andalusos van tirar endavant amb el suport del PSOE-A i Cs, partit amb el qual mantenia un acord d'investidura fins fa un mes.

Un altre dels arguments esgrimits per la presidenta és que Andalusia «no es mereix una campanya electoral de cinc o sis mesos», de manera que en un acte «de responsabilitat» ha optat per avançar els comicis, també «donant resposta a les apel·lacions que m'han fet els agents socials, als quals he consultat aquests dies». «El 2 de desembre també és una garantia de poder celebrar les eleccions centrades a Andalusia, amb accent andalús i parlant dels problemes de la nostra terra», va afegir abans d'apuntar que els comicis «són importants per si mateixos».

«És el moment de reforçar la confiança dels ciutadans en el seu legítim govern i allunyar-nos d'incerteses», va afegir Díaz, per reblar que «Andalusia necessita un horitzó clar en el qual tots siguem capaços de construir la millor comunitat». «Aquesta decisió la prenc pensant en Andalusia, que mereix, a diferència del que li ha passat a aquest país, tenir estabilitat, seguretat i certesa», va sentenciar la presidenta, que va voler deixar clar que és «feliç» amb aquesta responsabilitat i que sempre vol «el millor» per la seva terra.

Per part seva, el president del PP, Pablo Casado, va reptar Ciutadans a aclarir si tornarà a donar suport al PSOE a Andalusia després de les eleccions autonòmiques o apostarà pel «canvi» per «recuperar la dignitat, l'honestedat i passar pàgina» a casos de corrupció com el dels ERO. A més, va celebrar l'avançament electoral a Andalusia: «Ja era hora».

El líder del PP va assegurar que «Andalusia porta ja massa temps patint la inestabilitat de no saber quan seran les eleccions», i va assenyalar que el PP està «preparat per a aquests comicis i espera un magnífic resultat». «El millor és que després de 40 anys hi hagi un canvi en el Govern. Només el PP ja ha dit que no donarà suport al PSOE. El que m'encantaria i demanaríem és que Cs digués si tornarà a donar suport al PSOE, com ha fet aquests quatre anys, o si veritablement està compromès amb l'alternança política a Andalusia», va destacar.

Canvi de data

El Partit Popular canviarà la data de la Convenció Nacional que havia fixat per als dies 1 i 2 de desembre després de l'avançament dels comicis andalusos al diumenge 2 de desembre. Fonts de la direcció del PP van explicar que «probablement avançaran» al novembre aquest conclave, que el president del partit vol convertir en un «rearmament ideològic» de la formació.

Paral·lelament, el portaveu i president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament andalús, Juan Marín, va sol·licitar la «decisió inequívoca» que tant Díaz, com els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán compareguin a la comissió d'investigació relativa a la gestió dels fons públics, els encàrrecs de gestió i subvencions concedides a la Fundación Andaluza Fondos de Formación i Empleo (Faffe). Marín va afirmar que ni Díaz, ni Chaves ni Griñán s'«escaparan de comparèixer tot i la dissolució de la cambra».