La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va assegurar que la solució per al problema que suposa el Brexit per a Escòcia és la independència, abans de destacar que «un futur millor està a l'abast de la mà». Sturgeon, que va destacar que «el Brexit és un problema greu per a Escòcia», va defensat «l'esperança que serà possible si es posa el futur d'Escòcia a les mans d'Escòcia i es converteix en un país independent».

En les seves declaracions durant la conferència del Partit Nacional Escocès (SNP), la ministra principal escocesa va carregar durament contra el Govern britànic i va ressaltar que el Brexit deixa clar que el futur d'Escòcia no està a les seves mans, atès que abandonarà la Unió Europea (UE) contra la seva voluntat.

El referèndum celebrat el 2016 sobre el Brexit va tenir un resultat d'un 52 per cent dels vots a favor del «sí», tot i que el «no»va ser majoritari a Escòcia i Irlanda del Nord, on la població es va pronunciar a favor de continuar en el bloc.

«Un pot oposar-se a la independència, aquest és un dret democràtic, però no pot, i no ho farà, negar a Escòcia el dret a triar», va destacar. «Que no hi hagi dubtes. Els últims dos anys han mostrat perquè Escòcia necessita ser independent», va assenyalar.

La petició

La ministra principal escocesa va reivindicar per a Escòcia la mateixa excepcionalitat duanera que pugui pactar-se per al cas d'Irlanda del Nord en l'acord de ruptura entre el Regne Unit i la UE, a menys de sis mesos perquè es compleixi el termini perquè es produeixi el Brexit, amb o sense pacte entre les parts.

Sturgeon, que va reclamar un segon referèndum sobre la sortida de la UE, va negar que vulgui un context «caòtic» per treure rèdit polític i avançar cap a una independència a la qual Escòcia no renuncia.