La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va confirmar que ha resolt un expedient contra l'actual ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per la venda d'accions d'Abengoa per un valor de 9.030 euros quan era conseller de la companyia i coneixia informació no revelada. Després de conèixer-se la notícia publicada per La Información, el regulador borsari va emetre un comunicat en què explicava que l'expedient es va iniciar el 13 de juliol de 2017 i que la venda d'aquests títols d'Abenga havia estat ordenada per Borrell, encara que les accions no li pertanyien a ell, sinó a una persona del seu entorn proper.

La CNMV va considerar, en resoldre l'expedient el passat 27 de setembre, que Borrell coneixia, pel seu càrrec de conseller en la companyia, «informació rellevant que no havia estat publicada». Segons aquest organisme, la resolució de l'expedient no és ferma i pot ser recorreguda per Borell en alçada davant el Ministeri d'Economia i Empresa, i posteriorment, davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

La sanció a Borrell, revelada per lainformacion.com, va estar a punt de no fer-se pública. Una reforma legal que va entrar en vigor el passat 30 de setembre aprovada d'urgència permet a la CNMV eludir noms quan considera que el dany a la persona pot ser "desproporcionat". La norma va ser aprovada pel Consell de Ministres tan sols un dia després que la CNMV sancionés a Borrell. Trasllada una directiva europea que havia d'entrar en vigor al juliol de 2017 i el Ministeri d'Economia nega que tingui a veure amb el cas de Borrell.