Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han signat aquest dijous un acord pressupostari a la Moncloa. L'increment del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros i un augment de pressupost per al pla estatal d'habitatge amb major protecció als inquilins, són alguns dels punts més importants del pacte, encara que no els únics.

Aquests són els punts clau de l'acord per als Pressupostos

-Pujada del SMI a 900 euros en 2019. Aquest ha estat possiblement el punt més polèmic, ja que encara que al principi Podemos exigia que arribés fins als 1.000 euros, el Govern volia deixar-lo en 850.

-Augment del pressupost per al pla estatal d'habitatge amb major protecció per als inquilins i regulació per part dels ajuntaments dels preus dels lloguers en zones tensionades.

-Desenvolupament del model de transició energètica i revisar els beneficis de les elèctriques.

-Augment significatiu de les ajudes a la dependència.

-Es recupera el subsidi d'atur per a majors de 52 anys, establint el còmput de rendes sobre la base de les de la persona beneficiària i no de la unitat familiar.

-pujada de l'IRPF per a les rendes superiors a 130.000 euros. L'Executiu ha rebaixat la seva proposta inicial de pujar-lo a les superiors a 140.000 euros, alhora que Podemos ha elevat la seva superant els 120.000 euros que demanava inicialment.

-pujada de l'impost de patrimoni l'1 per cent a les fortunes de més de 10 milions d'euros.

-Les pensions pujaran amb l'IPC i les mínimes un 3%. L'acord entre Govern i Podem garanteix la revaloració de les pensions d'acord amb l'índex de preus de consum (IPC) en 2018 i 2019 i que les mínimes i no contributives pugin un 3% l'any que ve.

-Suport a la llei de violències sexuals proposada per Podemos. El partit morat vol impulsar una reforma del Codi Penal que garanteixi que, quan una dona no diu que sí explícitament, tota la resta és no. Amb això la falta de consentiment exprés de la víctima es converteix en clau en els delictes sexuals.

-Derogació de l'article 315.3 del codi penal que perseguia els sindicalistes.

-Permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles i remunerats per llei. El Govern preveu augmentar els permisos amb el següent calendari: a 8 setmanes en 2019; 12 el 2020 i 16 el 2021. L'impacte pressupostari d'aquesta mesura serà de 300 milions.

-Es modifica la normativa del lloguer perquè les comunitats de propietaris puguin prohibir l'activitat de lloguer turístic o fixar determinades condicions.

-Acord per millorar les beques i reducció de les taxes universitàries. L'Executiu de Pedro Sánchez creu que l'anterior Govern ha perjudicat especialment als estudiants amb les rendes més baixes, provocant que alguns d'ells hagin perdut fins al 30% de la beca que rebien anteriorment. Per això, s'augmentarà el pressupost destinat a beques, prioritzant les concedides per raons socioeconòmiques i es simplificarà el sistema per obtenir-les.

Autorització als ajuntaments per gastar el seu superàvit en assegurar escoles infantils de 0 a 3 anys.

-Reforma de la llei electoral amb regulació de mailing conjunt i llistes cremallera obligatòries. Igualment, es treballarà per aconseguir un ampli consens que permeti modificar la fórmula electoral per millorar la proporcionalitat del sistema.

Ajudes al cotxe elèctric amb l'impost al dièsel. El text de l'acord pressupostari apunta que el 2020 el pla estarà dotat amb almenys el 30% de l'increment de la recaptació que es produirà una vegada que s'apliqui la pujada de la tributació del dièsel per equiparar-la amb la gasolina. El pla serà estable i ininterromput per evitar que les vendes es concentrin en determinats moments i es paralitzin en altres, com succeeix actualment quan s'esgoten els fons dels diferents plans.