La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va afirmar al Congrés dels Diputats que no ha mentit sobre la seva relació amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo -en presó provisional per l'anomenada Operació Tándem- i que no ha tingut «cap relació professional» amb ell, «com ha quedat acreditat per la pròpia Fiscalia». Va afegir que tampoc és el seu «amic».

Així de contundent es va mostrar Delgado durant la seva compareixença a petició pròpia a la Comissió de Justícia de la cambra baixa, on va insistir que és una «víctima per partida doble» de la filtració dels àudios que va gravar el comissari el 2009 durant un dinar que han estat difosos en premsa per «desestabilitzar el Govern» i aconseguir la seva impunitat. A més, va avisar que no es deixarà «acovardir» per l'ús que «la dreta, l'extrema dreta, i l'extrema extrema dreta» està fent d'aquestes escoltes.

Delgado va insistir en què la gravació es va obtenir «de manera il·legal» i que la seva difusió té l'objectiu de condicionar l'acció de l'executiu del qual forma part. «És quelcom que els autors no han aconseguit, ni aconseguiran», va afegir. És més, va recordar que el propi Villarejo va avisar que si no el deixaven en llibertat abans de Nadal faria ús dels «20 terabytes» d'arxius que té per llançar una «traca final». «Això és un xantatge a l'Estat a través de la meva persona, com a ministra del Govern d'Espanya. És una extorsió a l'Excutiu. M'ataquen a mi per ser ministra», va afirmar Delgado.

Durant la seva intervenció, la ministra va admetre que va acudir al dinar amb els màxims responsables policials de la lluita antiterrorista el 2009 amb els que sí que treballava quotidianament, convidada per un company de l'Audiència Nacional, en clara al·lusió, encara que sense citar-lo al que va ser jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

No va entrar però en el contingut d'aquestes gravacions, de les quals va dir que «són il·lícites i suposen la matèria que utilitza el xantatgista» per desacreditar el Govern i també «la carrera d'una dona que el que ha aconseguit ha estat per si mateixa, amb molt d'esforç, treball i sense tenir cap home darrere, ni davant ni a un costat».

Vint-i-nou anys com a fiscal

Així, i després de desgranar la seva intensa activitat de 29 anys com a fiscal, 25 d'ells a l'Audiència Nacional lluitant contra ETA, el narcotràfic, el gihadisme o en causes de justícia universal, va lamentar haver ara de «suportar» que s'afirmi que és «el titella d'algú» i es qüestioni la seva professionalitat. «Coses que dubto molt que s'haguessin atrevit a fer si el titular del ministeri fos un home», va assenyalar.

En tot cas, va insistir que «el xantatge d'un presumpte delinqüent, i l'ús del mateix que fan alguns grups de la Cambra, no acabarà amb el Govern reformista i progressista» del qual està orgullosa de formar part. Delgado va manifestar que coneix que altres grups polítics «no accepten la legitimitat d'aquest Govern», i que els «fa mal» la seva «agenda progressista i de regeneració».