11 de octubre de 2018
11.10.2018

Els EUA denuncien la implicació de Maduro en la mort del regidor opositor

El president del Parlament Europeu alerta de la situació «dramàtica» que es viu a Veneçuela · Zapatero rebutja una investigació independent

11.10.2018 | 00:27
Zapatero va instar a deixar que la fiscalia veneçolana indagui.

La Casa Blanca va condemnar «la implicació del règim de Nicolás Maduro» en la mort del regidor opositor veneçolà Fernando Albán, que dissabte passat va caure al buit mentre es trobava sota custòdia de les autoritats en un edifici del Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional. Albán havia estat detingut tres dies abans, poc després de tornar a Veneçuela des dels Estats Units, on havia participat en fòrums organitzats amb motiu de l'Assemblea General de Nacions Unides. Segons la Casa Blanca, «va parlar al món de la importància de retornar la democràcia al poble de Veneçuela».

L'oficina del president, Donald Trump, va recordar que Albán va morir «estant sota custòdia» dels serveis d'Intel·ligència veneçolans, que investigaven la suposada implicació del regidor en l'intent d'atac amb drons perpetrat contra Maduro l'agost passat.

«L'Administració Trump seguirà augmentant la pressió sobre el règim de Maduro i els seus aliats fins que es restauri la democràcia a Veneçuela», va advertir la Casa Blanca, que va reclamar l'alliberament «immediat» de «tots els presos polítics» i l'adopció de mesures «directes i creïbles» per prevenir «més patiment».

Paral·lelament, el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, va alertar de la situació «dramàtica» que es viu a Veneçuela des del punt de vista dels drets humans i va lamentar que aquesta entorpeixi «el procés de pau» a Colòmbia. Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea discutiran dilluns que ve la situació a Veneçuela en la reunió de Luxemburg durant el dinar.

Per part seva, l'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va reclamar que es «respecti l'esquema institucional» de Veneçuela, que sigui la seva fiscalia la que investigui la mort del regidor opositor i ho faci mostrant unes conclusions que han de tenir un suport «objectiu», «contrastable» i «raonable». En aquest sentit, el fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, va anunciar que les primeres investigacions indiquen que Albán es va treure la vida, ratificant d'aquesta manera la versió oficial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook