El diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel ha assegurat aquest dijous que el seu partit s'obre a negociar els Pressupostos Generals de l'Estat, encara que considera que hi ha mancances en el pacte que han anunciat el PSOE i Podem.

"De parlar sempre es pot parlar", ha resumit en roda de premsa, en què ha assegurat que encara no han rebut una proposta formal del Govern espanyol per negociar i que, per tant, encara no han pogut calibrar si un pacte és possible.

Sobre l'acord assolit entre el PSOE i Podem, Bel ha assenyalat que no s'esmenta el nivell d'inversions que l'Estat dedicaria a Catalunya, i ha considerat que hauria d'augmentar notablement perquè aquests darrers anys ha estat "reduït".

També ha considerat que la rebaixa impositiva a la petita i la mitjana empresa és insuficient, i ha conclòs que no aclareix com reactivar l'economia productiva, el sector industrial i el sector de la investigació i el desenvolupament.

Bel ha afirmat que el seu partit avala un augment del Salari Mínim Interprofessional, però ha al·legat que aquesta mesura podria promoure's de manera immediata a través d'un reial decret i no és necessària que s'inclogui en els Pressupostos si vol implementar-se.

Situació catalana

El diputat del PDeCAT ha advertit que si el PSOE vol el seu suport, ha de tenir en compte també la situació de Catalunya i fer gestos en dos sentits: sobre els presos sobiranistes i sobre com planteja que els catalans decideixin sobre el seu futur polític.

Ha assegurat que el seu partit no exigirà coses inassumibles en aquests dos punts --seran "factibles per al Govern" espanyol, ha dit--, però ha afegit que l'Executiu central ha de moure's de la seva situació actual prquè considera que en aquest assumpte és de paràlisi.

"Podem asseure'ns a dialogar, però cada vegada que no seguem posarem damunt de la taula els presos polítics i com pensen facilitar que Catalunya i els catalans puguem decidir el nostre futur", ha exposat.

Estratègia conjunta

El vicepresident del Govern i número 3 d'ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que el seu partit no vol parlar de Pressupostos Generals si abans no hi ha moviments de l'Estat en relació a la causa sobre el procés sobiranista que instrueix el Tribunal Suprem.

Bel ha evitat polemitzar amb ERC i ha confiat poder teixir una estratègia conjunta en la negociació; ha afegit que al Congrés tots dos partits ja treballen junts malgrat que de vegades hi ha "petites disfuncions".