El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir que la Reserva Federal (Fed) «s'ha tornat boja» un dia després de criticar-la i sostenir que l'organisme està pujant de forma molt ràpida els tipus d'interès.

Així mateix, va destacar que la liquidació a Wall Street suposa una correcció esperada des de fa temps. «En realitat és una correcció que hem estat esperant per molt temps, però realment no estic d'acord amb el que la Fed està fent», va afirmar Trump durant una roda de premsa abans d'un míting a l'estat de Pennsilvània.

«Crec que la Fed s'ha tornat boja», va afegir. La Reserva Federal dels Estats Units va pujar els tipus d'interès al setembre i va deixar intactes seus plans per endurir la política monetària de manera constant, ja que va pronosticar que l'economia dels Estats Units gaudiria d'almenys tres anys més de creixement econòmic.

La Fed té el mandat del Congrés d'apuntar a una baixa inflació i un baix atur. Actualment, els preus al consumidor als Estats Units estan sobre el dos per cent anual i la taxa d'atur és la més baixa en prop de 40 anys. En una entrevista a la cadena de televisió Fox, el president dels Estats Units va mantenir les crítiques a l'entitat presidida per Jerome Powel.

Retrocés

La caiguda de Wall Street va arrossegar l'Ibex-35, que va retrocedir un 1,25% a la mitja sessió d'ahir i que va acabar amb l'1,69%, cosa que el va portar a tancar a la vora dels 9.000 punts, un nivell que el selectiu madrileny no tocava des del 8 de desembre del 2016. A excepció de tres valors, tot el selectiu espanyol s'ha situat en «vermell», en un context marcat pels temors a una desacceleració econòmica més gran de la prevista i amb els temors a una guerra comercial encara de fons.

Aquesta situació va provocar que durant l'última setmana la rendibilitat del bo nord-americà hagi experimentat una gran escalada en actuar com a actiu refugi. A aquests elements se sumen les últimes declaracions del president Trump.