El Rei d'Espanya, Felip VI, va manifestar ahir el seu «enorme orgull» per la solidaritat «impressionant» que ha vist durant la seva visita al municipi mallorquí de Sant Llorenç des Cardassar, afectat per greus inundacions dimarts passat. Així ho va expressar en declaracions als mitjans en acabar la visita a Sant Llorenç, un viatge que Felip va fer acompanyat de Letizia. «Ens anem amb una imatge molt positiva de la capacitat de solidaritat impressionant de tanta gent que s'ha amuntegat aquí», va declarar. Felip VI va remarcar també que els voluntaris -al voltant de 1.000 persones desplegades per tota la comarca de Llevant ahir- «han vingut a ajudar en el possible a gent que ho ha passat malament» i que «tenen per davant un futur immediat molt difícil».

«Esforç immediat»

A més, el monarca va afirmar que amb la seva visita al lloc de comandament va comprovar com l' «esforç immediat» es va veure «vist molt ben plasmat». Així mateix, va confiar que hi hagi aviat «ajuda» perquè els afectats «recuperin la normalitat el més aviat possible». «El missatge que ens portem, en un dia tan especial com avui, és enorme orgull per la solidaritat», va incidir el Rei, insistint que està «molt impressionat» i que «tot Espanya està molt pendent» de Mallorca.

Mentre parla amb els tècnics, Francisca prou feines pot evitar contenir les llàgrimes i repeteix diverses vegades que l'aigua li va arribar a cobrir el cap: «Estava a la cuina i l'aigua m'arribava fins aquí», diu mentre es col·loca el dit índex sobre la nas i mira al fons de la casa, on hi ha la cuina, que té un desnivell.

Més de mil voluntaris van inundar ahir Sant Llorenç, tant que en un sol dia van acabar la feina prevista fins diumenge, per la qual cosa no cal que vagin més persones al poble de Llevant assolat per la tragèdia. Els equips d'emergència desplaçats a la zona zero del desastre porten des de primera hora examinant el tram del torrent que es va desbordar, entre Son Carrió i s'Illot, a la recerca del petit Artur, de sis anys, el que està considerat l'últim desaparegut de la riuada. El Govern balear va informar que de moment es descarta que hi hagin més desapareguts.

L'alemany que va salvar l'Úrsula

«Estava refugiat en una petita cabana quan vaig començar a escoltar cridar a la petita», comença a relatar Daniel Thielk, l'alemany que va salvar la vida a la petita Úrsula, filla de Joana Lliteras, la fatídica nit de dimarts, com va avançar Diari de Mallorca. Sota la pluja, que no donava treva, i en una nit fosca, Thielk va treure com va poder a la petita de l'aigua. «La nena estava terroritzada», comenta l'alemany. Ell també ho estava.

«Vaig intentar tranquil·litzar-la i li vaig dir que tot estava bé», recorda. Encara que no va ser fàcil, diu Thielk, perquè ell només parla alemany. Durant tres hores tots dos es van refugiar en aquesta petita cabana mentre la tempesta no cessava.

Segons explica Thielk, la nena tremolava i ell li va prestar la seva dessuadora. Thielk assenyala que la nena no se separava d'ell. «La vaig abraçar fort i no la vaig deixar anar fins que van venir els serveis d'Emergències», indica. La petita, de set anys, es va quedar adormida entre els seus braços, atemorida per el succés.