El Govern turc ha dit a funcionaris d'els EUA que disposa d'enregistraments de vídeo i àudio que demostren que el periodista saudita Jamal Khashoggi va ser assassinat en el consolat d'Aràbia Saudita a Istanbul, segons va revelar ahir el diari The Washington Post. En els enregistraments es mostra que Kashoggi, columnista del rotatiu nord-americà crític amb el règim saudita, va ser detingut en el consolat per un equip de seguretat, que després el va matar i desmembrà el seu cos, diu el diari, que cita com a fonts a funcionaris turcs i nord-americans.

El diari, a la seva pàgina web, va destacar ahir que el so del vídeo «proporciona algunes de les proves més persuasives i espantoses que l'equip saudita és responsable de la mort de Khashoggi». «L'enregistrament de veu des de l'interior de l'ambaixada exposa el que li va succeir a Jamal després de la seva entrada», va dir una font coneixedora de l'enregistrament i que no va voler revelar la seva identitat. Segons aquesta font, «es pot escoltar com va ser interrogat, torturat i després assassinat».

La setmana passada, amics de Khashoggi van assegurar tenir la certesa que el periodista va ser assassinat en el consolat, i fins i tot que el seu cadàver va ser trossejat i tret en maletes, però el Govern turc no ha comentat oficialment aquestes acusacions i Riad les nega.

El president nord-americà, Donald Trump, es va mostrar el dijous reticent a sancionar l'Aràbia Saudita per la desaparició de Khashoggi i va dir que «no seria acceptable» suspendre la venda d'armes al regne, proper aliat de Washington.

Però les reticències de Trump no estan evitant un creixent malestar internacional cap al règim saudita que està comprometent la imatge reformista del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salmán.

Pressions internacionals

El Govern alemany va exigir ahir a Aràbia Saudita la seva col·laboració plena per esclarir la desaparició del periodista Khashoggi i va qualificar de «terrible» la «sospita» que podria haver estat assassinat. També França ha endurit el seu discurs i va demanar ahir esclarir «clarament» les circumstàncies que envolten a la desaparició del reporter, en la mesura en què considera que el seu cas suscita «greus interrogants».

El ministre holandès de Finances, Wopke Hoekstra, va considerar ahir «preocupant i inquietant» la informació que relaciona Aràbia Saudita amb la desaparició de Kashoggi, alhora que va reconèixer tenir «dubtes» sobre si mantenir el seu viatge a Riad dins de deu dies. Hoekstra va reconèixer que no sap «si és el moment oportú» per participar a la conferència «Iniciativa d'Inversió Futura» que se celebra a Riad entre el 23 i el 25 d'octubre. A la trobada, presidida pel príncep hereu saudita, polítics i alts executius d'empreses de tot el món parlaran sobre assumptes financers i econòmics. Davant les crítiques internacionals a Riad, nombrosos empresaris estan cancel·lant la seva assistència a aquesta conferència.

Un d'aquests empresaris és el multimilionari britànic Richard Branson, fundador i president del grup Virgin, qui va suspendre ahir la seva participació en dos projectes turístics a l'Aràbia Saudita.