El Parlament Europeu ha exigit canvis «substancials» a la xarxa social Facebook davant la falta de millores després de l'escàndol per l'ús indegut de dades dels seus usuaris per la consultora Cambridge Analytica, en una proposta de resolució després de la compareixença el passat mes de maig del seu fundador, Mark Zuckerberg, a l'Eurocambra. En la proposta adoptada, promoguda pel laborista britànic Claude Moraes i la votació en ple de la qual està prevista per als dies 23 i 24 d'octubre a Estrasburg, els eurodiputats de la Comissió de Llibertats Civils van demanar que Facebook emprengui modificacions «substancials» en la seva plataforma per poder complir amb la llei de protecció de dades europea.

«Confiem que es prenguin mesures que protegeixin el dret dels ciutadans a la vida privada, la protecció de dades i la llibertat d'expressió», va assegurar Moraes, del grup socialdemòcrata de l'Eurocambra, que va lamentar que les millores adoptades per Facebook després de l'escàndol no hagin anat «prou lluny».

La comissió parlamentària va instar la companyia nord-americana a permete que l'Agència Europea de Seguretat de les Xarxes i de la Informació i que el Supervisor Europeu de Protecció de Dades puguin realitzar una auditoria «completa i independent» per a la posterior presentació davant la Comissió Europea (CE), el Parlament Europeu i les cambres dels estats membres.

A més, entre altres mesures, els eurodiputats van suggerir, de cara a poder combatre de forma efectiva potencials ingerències electorals, la prohibició d'elaborar perfils de comportament «en línia» que puguin revelar preferències polítiques i que les xarxes socials manifestin si els continguts són compartits per «escombraries» o auditories obligatòries després de la celebració de comicis per assegurar l'eliminació de dades personals. La comissió va instar també els països membres a investigar qualsevol al·legació sobre l'ús indegut de les xarxes socials amb finalitats polítiques per part de forces estrangeres, amb l'assistència de l'òrgan de cooperació judicial europeu, Eurojust.

Altres de les mesures adoptades inclouen demanar a la CE que integri la nova realitat digital a la normativa de competència, que investigui el possible monopoli en el sector de les xarxes socials i que asseguri mecanismes de transparència en les dades tractades per algoritmes.

Zuckerberg va comparèixer voluntàriament al maig a l'Eurocambra per donar explicacions després de la filtració massiva d'informació a Cambridge Analytica, setmanes després de comparèixer al Senat dels EUA.

La firma britànica està en el centre de la polèmica per haver utilitzat suposadament dades de milions d'usuaris de Facebook, amb les quals va poder ajudar Donald Trump a guanyar els comicis. La Comissió Europea va donar a Facebook, a finals de setembre, tres mesos de termini per adaptar les seves pràctiques a la normativa de consum de la UE, sota pena de ser sancionada si no s'aprecien resultats per a finals d'any, segons va assegurar la comissària de Justícia i Consumidors, Vera Jourová.