El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a 17 anys de presó a dues persones que van desatendre les necessitats d'alimentació, cura i atenció mèdica de la seva mare fins que aquesta va morir al seu domicili. Els magistrats destaquen que els fills tenen l'«obligació» d'atendre els seus pares. La Sala Penal del Tribunal Suprem va confirmar aquesta condemna pel delicte d'homicidi per comissió per omissió imposada per l'Audiència Provincial de Tenerife, al maig de l'any passat, per als dos acusats de deixar morir la seva mare de manera «agònica i dolorosa» al seu domicili, en no garantir l'ajuda que necessitava pel seu estat delicat de salut.

Segons els fets provats de la sentència, la dona, de 76 anys, va morir la tarda del 26 d'agost de 2015 en presentar un «quadre de desnutrició crònica en grau de caquèxia, anèmia severa», a més de patir «úlceres de cúbit sobreinfectades» i d'una «insuficiència respiratòria aguda». Els familiars van donar l'avís al matí de l'endemà, destaca la resolució.

El jutjat canari va declarar provat que els dos acusats, malgrat ser «conscients» de la situació de la seva mare «i tenint capacitat per cuidar-la i ocupar-se'n», no van atendre a les seves necessitats «més elementals» i per això els va condemnar a 17 anys de presó. Ara, el Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats pels dos fills i confirma aquesta condemna en considerar que tenien l'«obligació» d'atendre la seva mare.

Els magistrats afirmen en la seva sentència que «s'ha de deixar clar» que l'«obligació dels fills és atendre els seus pares, com a obligació, no només natural, sinó com a obligació civil», i sobretot quan aquests «no tenen ni mitjans ni possibilitats de cuidar-se per si sols», ja que així es fixa clarament en els articles 142 i 143 del Codi Civil. Els membres del tribunal afegeixen que l'estat deteriorat que tenia la dona morta demostra la «desatenció absoluta» dels seus propis fills deixant-la «morir de forma cruel», malgrat que vivia a escassos metres d'un centre de salut, tal com va reconèixer un dels fills.