El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha admès aquest dimecres que l'Estat espanyol viu "un conflicte diplomàtic" amb Flandes i, de retruc, amb Bèlgica. "Ja és un conflicte diplomàtic, no li traurem importància a les coses", ha dit Borrell en declaracions als periodistes. "Espanya no pot permetre's que, una vegada i una altra, el president d'un parlament digui que som un país que ha de ser expulsat de la Unió Europea", ha dit el ministre espanyol. Borrell ha retirat, com ja va anunciar dimarts el ministeri, que l'Estat espanyol no acreditarà com a diplomàtic "a cap altra persona" del govern flamenc. "Si demà ens presenten un altre representant tampoc li donarem", ha dit.

Borrell ha admès que "hi haurà una resposta" de Bèlgica o del govern flamenc a la decisió de retirar l'estatus diplomàtic al representant del govern de Flandes, però ha justificat les mesures preses perquè "cap país que es respecti pot tolerar" comentaris com el del president de la cambra flamenca.

El ministre espanyol ha dit que Jan Peumans, president del parlament flamenc, "a títol personal pot dir el que li doni la gana", però no en nom de la institució que representa. "L'hem advertit tres vegades", ha dit Borrell.

Peumans, en una carta a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, va assegurar que Espanya "és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica" perquè té "presos polítics". Uns comentaris que el polític flamenc ha reiterat en diverses ocasions posteriors, la darrera durant la inauguració d'una mostra a la cambra sobre l'1-O.