El president del Govern, Pedro Sánchez, viatjarà a Cuba els propers 22 i 23 de novembre, en la primera visita d'un cap de l'Executiu espanyol en 32 anys. El propi Sánchez va assegurar des de Nova York que la seva intenció era visitar Cuba abans que acabés l'any i va apuntar que el viatge suposarà «donar normalitat» en la política a les «relacions tradicionals» que Espanya i Cuba tenen en l'àmbit econòmic, social i cultural. De fet, va reconèixer estar emocionat davant la perspectiva de la visita i va afirmar que la seva intenció és reforçar la col·laboració amb Cuba a mig termini.

La voluntat del Govern espanyol és que el viatge serveixi per recuperar el retard d'Espanya respecte altres països, com els Estats Units, França o Itàlia, els caps d'Estat o de Govern dels quals ja han viatjat a l'illa després del «desglaç» impulsat per Barack Obama.

Les empreses espanyoles amb interessos a l'illa -que també van ser part de la conversa dels dos mandataris a Nova York- veuen necessari el viatge.

A dia d'avui, l'únic detall pactat amb les autoritats cubanes sobre aquesta visita és la data. L'agenda i el contingut del viatge estan pendents de perfilar, de manera que es desconeix a hores d'ara si Sánchez aconseguirà tenir alguna trobada amb representants de la dissidència, com sí va fer Obama en la seva visita històrica a l'illa al març de 2016. Quan es produeixi, Sánchez es convertirà en el primer president del Govern espanyol que emprèn viatge oficial a Cuba des de Felipe González.