La Comissió Europea ha enviat una carta oficial al Govern d'Espanya en què mostra la seva preocupació pels Pressupostos, ja que als tècnics comunitaris no els surten els comptes, sobretot els de la recaptació, i han demanat més aclariments sobre l'esborrany de 2019, que Moncloa va remetre dilluns. És el primer pas segons les regles de la UE quan s'aprecia una incompatibilitat clara amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement i un risc clar d'incompliment. La resposta de l'Executiu en els propers dies ha de ser clara i satisfactòria, resolent els dubtes o oferint o alternatives, ja que altrament s'arrisca a rebre una petició oficial per enviar un nou esborrany modificat.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar que el seu gabinet compta amb la «confiança» de les institucions comunitàries, entre elles de la Comissió Europea, tot i la carta en la que demana aclariments sobre l'esborrany pressupostari de 2019. «He tingut una reunió amb els dos presidents, del Consell (Donald Tusk) i de la Comissió (Jean-Claude Juncker) i el missatge de confiança a Espanya és molt clar. Confien en el nostre compromís europeu i en els comptes públics que hem presentat», va assegurar en una roda de premsa posterior a la reunió de líders europeus a Brussel·les.

Sánchez va destacar que la missiva és la tercera que arriba a les autoritats espanyoles a compte dels pressupostos en els últims tres anys, i en aquest context va demanar als mitjans que comparin el text de l'última amb els de les dues anteriors, que van ser remeses a l'Executiu de Mariano Rajoy. «Perquè vegin la diferència a favor d'aquest any en la confiança, en la posició proeuropea que té el Govern d'Espanya i que és ben rebuda i reconeguda per les institucions comunitàries», va assenyalar.

En un altre ordre de coses, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va insinuar que el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, s'ha posat «xulo» amb els partits independentistes sobre quina serà la seva posició final davant els Pressupostos perquè «no es parli d'Abengoa». Rufián va respondre així en ser preguntat per les paraules de Borrell, que va apuntar que els independentistes acabarien donant suport als comptes del Govern central per «interès». «Molta bravata, però a l'hora de la veritat votaran els Pressupostos, i no perquè hi hagi un pacte secret amb ells, sinó per interès», va manifestar.

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés va comentar que Borrell és un «fatxenda» i va lamentar que fos en el seu moment «l'esperança del PSOE» i ara sigui «simplement un militant d'una associació dretana com Societat Civil Catalana (SCC)». «Però bé -va postil·lar-, suposo que així no es parlarà d'Abengoa».

L'acusació d'Iceta

Paral·lelament, el líder del PSC, Miquel Iceta, va considerar que l'independentisme fa «demagògia» en condicionar el suport als Pressupostos amb la situació dels dirigents independentistes empresonats, una decisió que «senzillament no depèn del Govern central».

Iceta va explicar que «el que no s'entén és que algú digui que només vota els Comptes si el Govern treu els presos. Em sembla rar que algú vulgui condicionar el pressupost amb una decisió que no depèn del Govern central, senzillament».

La consellera de la Presidència i portaveu de l'executiu català, Elsa Artadi, va manifestar que «estic completament perplexa per les declaracions d'algú que vol representar al socialisme català», en referència a aquestes manifestacions d'Iceta.