La campanya de fake news que semblava que havia de catapultar el candidat ultradretà a les eleccions del Brasil, Jair Bolsonaro, al Palau de Planalto, li podria passar factura i fins i tot anul·lar la seva candidatura. El diari Folha de Sao Paulo va revelar una suposada trama de finançament il·legal en la qual diversos empresaris haurien pagat 2,8 milions d'euros per un servei de màrqueting digital que consistiria en una distribució contínua de milions de missatges a través de WhatsApp favorables a Bolsonaro i que difamarien el Partit dels Treballadors (PT).

Segons el diari brasiler, diverses empreses haurien contractat una modalitat en què un missatge s'envia il·limitadament des de diferents números. Les bases de dades utilitzades per a l'enviament no serien les del candidat i el seu partit (PSL), sinó que aquestes empreses suposadament haurien comprat altres bases noves amb informació segmentada per regions geogràfiques i nivell adquisitiu.

Si es comprova que tota aquesta informació és verídica, el candidat ultradretà hauria comès diverses il·legalitats segons la Justícia electoral: rebre donacions de persones jurídiques; no declarar tots els diners invertits en la seva campanya -ja que en la seva declaració consta una inversió de 27.000 euros en l'empresa de mitjans digitals AM4, una xifra molt allunyada dels 12 milions de reals que haurien costat els missatges-; i, finalment, hauria usat bases de dades comprades a tercers.

Bolsonaro va negar estar assabentat d'aquesta campanya i el seu advocat, Tiago Ayres, va assegurar que no hi ha proves que vinculin directament el candidat amb el suposat enviament massiu de missatges.

En tot cas, el candidat presidencial d'extrema dreta ha ampliat el seu avantatge sobre el Partit dels Treballadors de Fernando Haddad a una setmana de les eleccions. Bolsonaro comptaria amb el 59 per cent dels suports davant del 41 per cent de Haddad. Els anteriors sondejos donaven a jair Bolsonaro el 36,7 per cent i al candidat del Partit dels Treballadors un 25,2 per cent.