El ministre d'Exteriors saudita, Adel al Jubeir, va admetre que les restes mortals del periodista Yamal Jashogi estan en parador desconegut després del seu assassinat al consolat saudita d'Istanbul, que va descriure com una «operació clandestina», sense coneixement de les autoritats, i que va titllar d'«error» i «aberració». En una entrevista a la cadena nord-americana Fox News, Al Jubeir va assegurar que el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, «mai va tenir coneixement de l'operació», però va prometre portar davant la justícia els responsables de l'assassinat.

Al Jubeir va assegurar ignorar els detalls de la mort tot i que el seu propi ministeri va explicar en un comunicat oficial que el reporter va morir durant una baralla amb el personal del consolat, en el que algunes ONGs consideren una execució extrajudicial.

Al Jubeir va admetre que el que ha passat ha estat «òbviament, un gran error» i també va acceptar l'«agreujant que es va intentar encobrir, el que és inacceptable per a qualsevol govern». «Estem decidits a aixecar cada pedra. Estem decidits a esbrinar tots els fets i estem decidits a castigar els responsables d'aquest assassinat», va afegir.

Sobre la naturalesa de l'operació, Al Jubeir va assegurar que va ser «una operació clandestina», sense coneixement de les autoritats, tot i que alguns dels responsables han aparegut en imatges acompanyant el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. «Hi havia gent propera, hi ha fotos de gent que era part del seu dispositiu de seguretat, però és normal, hi ha rotacions en el personal. Que estiguin en aquestes fotos no vol dir res», va explicar.

«Va ser una operació clandestina, d'individus que van acabar ignorant les responsabilitats que tenien, que van acabar matant Yamal Jashogi al consolat i que van intentar encobrir-ho», va afegir.

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, considera que encara no hi ha informació suficient per responsabilitzar directament el príncep saudita Mohammad Bin Salman de la mort del periodista Yamal Jashogi a mans dels seus serveis d'Intel·ligència, alhora que va aplaudir la figura de l'hereu àrab com un model de «control», que «manté les coses al seu lloc».

En una entrevista al Washington Post, Trump va destacar la importància estratègica que representa la relació entre els Estats Units i Aràbia Saudita en lloc d'anticipar mesures de represàlia per la mort del reporter -resident als Estats Units i amb tres fills amb ciutadania nord-americana-, tot i els «enganys i mentides» propagats pels saudites, com va reconèixer el mandatari durant les primeres fases de la investigació, quan es donava a Jashogi per desaparegut.

«A mi ningú m'ha dit que Bin Salman sigui el responsable. Ni ningú m'ha dit que no ho sigui. Encara no hem arribat a aquest punt», va assenyalar el president nord-americà, sense atrevir-se a establir un vincle directe entre l'hereu i l'assassinat ocorregut al consolat saudita d'Istanbul.

Paral·lelament, el Regne Unit, França i Alemanya van emetre un comunicat conjunt en el qual els tres països titllen d'«injustificable» l'assassinat de Yamal Jashogi, que condemnen «en els termes més contundents possibles». Els tres països van exigir un «aclariment urgent del que va passar exactament» amb el reporter.

A més, van demanar a l'Aràbia Saudita que qualsevol hipòtesi sobre les circumstàncies exactes de la seva mort que ofereixi la investigació interna que està duent a terme el regne àrab «sigui recolzada per fets».