El president turc Recep Tayyib Erdogan ha confirmat aquest dimarts "l'assassinat violent" i "planificat" del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita a Turquia. En un discurs al parlament turc, Erdogan ha afirmat que "la informació i les proves" recollides fins ara indiquen que va ser "una operació planificada" per matar el periodista que hauria demanat amb antelació una cita a l'oficina consular a Istanbul. Les autoritats saudites van reconèixer la mort de Khashoggi al consolat el 2 d'octubre, però van assegurar que la causa va ser una baralla accidental. Ara, Ankara reclama una "investigació imparcial" del cas per saber la ubicació del cos del periodista, actualment desconeguda, i els motius del seu assassinat.

El 28 de setembre Khashoggi hauria demanat una cita a l'oficina saudita a Istanbul per fer uns tràmits familiars i, segons les autoritats turques "l'equip que va planificar i executar l'assassinat del periodista" va ser informat al respecte. En aquest sentit, els turcs remarquen que alguns oficials del consolat van entrar i sortir del país de forma sospitosa just després de conèixer aquesta informació i abans de l'incident.

El 2 d'ocubre Khashoggi va entrar sol al consultat i hores després la seva dona va denunciar a les autoritats turques que el seu marit havia estat retingut contra la seva voluntat a l'edifici. El mateix dia un grup de 15 membres dels serveis d'intel·ligència saudites van viatjar a la capital de Turquia. Segons Erdogan, sis d'aquests van retornar a l'Aràbia Saudita al cap de poques hores i un d'ells tenia una "aparença similar a la de Khashoggi", ja que duia "les mateixes ulleres, vestimenta i barba". Per la seva banda, les autoritats turques també van iniciar les seves investigacions estant "en contacte" amb Riad.

Erdogan assegura que el 14 d'octubre va mantenir una conversa telefònica amb el rei saudita, Mohammad Bin Salman, sobre l'incident i haurien pactat una "investigació conjunta" del cas. El 19 d'octubre el Riad va reconèixer la mort del periodista al seu consolat per primer cop explicant que havia sigut el resultat d'una baralla. Tanmateix, també va anunciar l'arrest de 18 persones presumptament implicades en l'assassinat.

Sense cos

"No dubto de la sinceritat del rei saudita, però cal una delegació realment imparcial que investigui els fets", ha defensat Erdogan. En aquest sentit, el president turc assegura que "un oficial saudita" va assegurar a les autoritats turques que "el cos va ser entregat a un conspirador local". Per això, Erdogan ha exigit que Riyadh reveli la identitat d'aquesta persona.

Immunitat diplomàtica

Ankara reivindica el seu dret a investigar els fets, tot i que aquests es van produir en territori saudita. Així, Erdogan ha defensat que el dret internacional no permet "recorre a la immunitat diplomàtica" per evitar la investigació d'un "assassinat violent". "Era un saudita però també un periodista reconegut internacionalment", ha afirmat Erdogan davant la cambra turca. A més, el president turc ha anunciat la seva intenció que els judicis per aquest cas es facin a Turquia.