La Comissió Europea va rebutjar el pla pressupostari presentat per Itàlia, en constatar que s'incompleix significativament les regles fiscals europees, i va reclamar a Roma un nou esborrany en un termini màxim de tres setmanes, el dimarts 13 de novembre. Així ho van anunciar el vicepresident de l'executiu per a l'Euro, Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, en una roda de premsa a Estrasburg posterior a la reunió setmanal de comissaris.

Es tracta de la primera vegada que l'executiu comunitari tomba un pla pressupostari a un país de l'eurozona des que està vigent el Pacte d'Estabilitat i Creixement. Brussel·les va advertir divendres passat a les autoritats italianes que el seu esborrany incloïa incompliments «sense precedents» de les regles, però Itàlia va respondre que no modificarà el document.

«Avui, per primera vegada, la Comissió està obligada a demanar a un país de l'eurozona que revisi el seu esborrany pressupostari. No veiem una altra alternativa a demanar a les autoritats italianes que ho facin», va assenyalar Dombrovskis. El vicepresident econòmic de la Comissió Europea va explicar que els «aclariments» remesos pel Govern italià no han convençut Brussel·les perquè canviï la seva conclusió inicial que els comptes italians presenten un «risc particularment greu d'incompliment» del Pacte d'Estabilitat i Creixement.

Per la seva banda, Moscovici va assegurar que la decisió de Brussel·les «no ha de ser una sorpresa per a ningú» i va afegir que, des que Roma va anunciar que elevaria deliberadament el dèficit públic fins al 2,4% del PIB, «estava clar que ens trobàvem davant d'una situació inèdita».

«Desviació clara»

«Al contrari del que ha passat els anys anteriors, la Comissió no ha pogut considerar que el pressupost italià compleix les regles», va dir el francès. «No estem davant d'un cas en el límit, estem davant d'una desviació que és clara, neta, assumida i fins i tot reivindicada», va denunciar.