24 de octubre de 2018
24.10.2018
Diari de Girona

PP i PSOE permeten al Congrés que Espanya continuï venent armes a l'Aràbia Saudita

Els socialistes pregunten a PDeCAT, ERC i Compromís si la seva postura contrària a comercialitzar armament seria la mateixa si les drassanes que es veiessin afectades tinguessin la seu a Catalunya o la Comunitat Valenciana

24.10.2018 | 00:36
Sánchez donarà avui explicacions sobre la venda d'armes.

La Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats va rebutjar amb els vots de PSOE i PP i l'abstenció de Ciutadans demanar al Govern que suspengui la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. A canvi, va advocar per reforçar els controls del material exportat a altres països per garantir que no s'utilitza vulnerant els drets humans ni la legislació internacional. Els diputats socialistes i populars van unir així els seus vots per rebutjar diverses iniciatives de PDeCAT, ERC, Units Podem i Compromís que demanaven paralitzar les relacions comercials en matèria d'armament amb Aràbia Saudita per la seva implicació en la guerra del Iemen i després de la mort del periodista Yamal Jashogi al consolat d'Istanbul.

El diputat del PSOE Antonio Gutiérrez Limones va demanar «prudència i esperar a conèixer els fets» abans de prendre decisions unilaterals, com ha fet Alemanya anunciant la paralització de les vendes a la monarquia del Golf Pèrsic. «Espanya és un país que compleix amb els seus compromisos internacionals, les decisions que es prenguin hauran de ser col·lectives en el si de la Unió Europea», va defensar.

A més, va recordar les conseqüències que aquesta decisió podria tenir en el contracte de compra de cinc fragates a Navantia per import de 1.800 milions d'euros i va preguntar a PDeCAT, ERC i Compromís si la seva postura seria la mateixa si la drassana estigués ubicada a Catalunya o la Comunitat Valenciana en comptes de a Cadis.

La diputada del PP María José García-Pelayo va lamentar la mort de Jashogi, que va qualificar d'«autèntic cop», i va demanar l'aclariment del crim i la condemna dels culpables. En aquest punt, va assegurar que per al seu partit és «una prioritat absoluta» el respecte a la legalitat internacional i els drets humans a tots els punts del món. En el cas de l'Aràbia Saudita, va demanar tenir «extrema responsabilitat» i va defensar la necessitat de fer un seguiment del material per comprovar el compromís adquirit que no serà usat en la guerra del Iemen.

Ciutadans, per la seva banda, considera que Espanya ha de vetllar tant pel respecte als drets humans com pel respecte als contractes signats amb altres països, complint «amb la més estricta legalitat espanyola i internacional». Per això, considera que cal una decisió comuna de la Unió Europea i va demanar al Govern que «no caigui en contradiccions» perquè «els espanyols no mereixen viure cada dia amb desassossec perdre els seus llocs de treball». «És necessària major concreció i detall sobre els criteris que condueixen a la denegació o autorització de les exportacions a destinacions preocupants», va justificar el diputat Guillermo Díaz.

Sánchez en parlarà avui


El president del Govern, Pedro Sánchez, exposarà avui davant el ple del Congrés la posició de l'Executiu sobre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. La compareixença de Sánchez respon a una petició que van fer fa setmanes Units Podem i ERC, després que el Govern revoqués la seva decisió de frenar una venda de 400 bombes al règim del Golf, però, mentrestant, la mort de Jashogi ha fet refermar les crítiques de Units Podem i dels independentistes a la venda d'armament.

Paral·lelament, JxCat va presentar una proposta de resolució per ser votada a la comissió d'Acció Exterior del Parlament en la qual es condemna la venda d'armes a l'Aràbia Saudita i s'adverteix que els tractats internacionals prohibeixen vendre armament a països que l'utilitzen contra la població civil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit