n L'Autoritat Garant de la Competència i del Mercat d'Itàlia ha imposat una multa a Samsung i dues a Apple per haver obligat els consumidors a realitzar actualitzacions dels seus telèfons mòbils que van causar «errors de funcionament greus» i que «van reduir significativament el rendiment», segons van informar els reguladors italians en un comunicat. En concret, la multa per a Apple ha estat de 10 milions d'euros i la de Samsung de cinc milions.

Els reguladors italians van assegurar que aquests dos fabricants havien «induït els consumidors» a instal·lar diverses actualitzacions sense proporcionar la «informació adequada» i sense que existís la possibilitat de «restaurar la funcionalitat original» dels productes.

Van responsabilitzar Samsung del fet que els usuaris dels models Galaxy Note 4 instal·lessin Android 6.0, conegut com a Marshmallow, sense informar-los que podia provocar fallades en el telèfon que tindrien un alt cost de reparació a causa que els terminals ja estaven, majoritàriament, fora de garantia.

Apple va fer el mateix en relació a l'actualització de l'iOS 10 per part dels usuaris dels terminals de la família iPhone 6 sense detallar que requeria una major despesa energètica i podria provocar «aturades sobtades».

Vida útil de les bateries

Així mateix, l'Autoritat garant de la Competència i el Mercat d'Itàlia va dictaminar que Apple també va actuar en contra de les normes italianes en no informar sobre la vida útil de les bateries dels seus telèfons, motiu pel qual la multa imposada a l'empresa amb seu a Cupertino (Califòrnia) ha estat més gran.