Més de mig centenar de líders empresarials del Regne Unit han signat una carta conjunta que apareixerà avui diumenge al dominical del The Times per demanar la celebració d'un segon referèndum sobre la sortida del país de la Unió Europea, segons avança Sky News.

Concretament, els signants demanen un nou plebiscit sobre els termes finals de la sortida del país, i adverteixen del dany econòmic que causarà un Brexit «destructiu i a cegues».

Entre els signants es troben el director executiu de la cadena de llibreries Waterstone, James Daunt, el director d'operacions de la signatura de capital privat Terra Signa Capital Partners, Justin King o la baronessa Lane-Fox, integrant de la junta de la cadena minorista de roba i productes de la llar Marks & Spencer.

El primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, va afirmar ahir que el brexit va soscavar l'Acord de Divendres Sant, que va posar fi a 30 anys de conflicte a Irlanda del Nord, i alhora va assenyalar que està també «desfilant» les relacions bilaterals amb el Regne Unit.

En declaracions concedides a la cadena de televisió irlandesa RTE, el 'Taoiseach' ha recalcat que «qualsevol cosa que allunyi a les comunitats al Regne Unit soscava l'Acord de Divendres Sant i qualsevol cosa que allunya al Regne Unit i Irlanda soscava la relació».

Així mateix, va manifestar que, en cas que hi hagi «claredat» en les pròximes setmanes al voltant del brexit, podria haver-hi una oportunitat per reactivar el govern a Irlanda del Nord.

La frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord després del brexit ha estat un dels principals punts de conflicte en les negociacions entre la primera ministra britànica, Theresa May, i la Unió Europea (UE).

Alts càrrecs dels governs d'Irlanda i el Regne Unit, així com la líder del Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord, Arlene Foster, van expressar divendres la seva confiança en què es pugui arribar a un acord sobre el brexit en les pròximes setmanes.

Poca confiança

Alts càrrecs dels governs d'Irlanda i el Regne Unit, així com la líder del Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord, Arlene Foster, van expressar divendres la seva confiança que es pugui arribar a un acord sobre el Brexit en les pròximes setmanes.

A prop de cinc mesos que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE), la primera ministra britànica, Theresa May, encara no ha aconseguit tancar un acord, amb les negociacions estancades al voltant de la frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda, membre del bloc.

El ministre de Gabinet de Regne Unit, David Lidington, va afirmar durant la jornada que «desitja i espera» que els negociadors aconsegueixin un acord final en les pròximes hores, una posició compartida pel ministre d'Exteriors irlandès, Simon Coveney.

Coveney, que es va reunir durant la jornada amb Lidington a Dublín, va assenyalar que és possible que el pacte sigui assolit aquest mateix mes, si bé ha ressaltat que per a això seria necessari un moviment per part del costat britànic. Tots dos ministres van dir que les postures de tots dos països estan «molt pròximes» de cara a resoldre el problema a la frontera.

Per la seva banda, Foster, el partit dona suport al govern en minoria de May al Parlament britànic, ha expressat el seu desig que Londres i Brussel·les estiguin a prop d'un acord que sigui positiu per a Irlanda del Nord.

«Per Déu! Hem estat aquí en diverses ocasions i espero que estiguem a punt de tancar un acord que funcioni per a Irlanda del Nord, ja que és el que volem», va manifestar.