La victòria del candidat presidencial d'extrema dreta del Brasil, Jair Bolsonaro, va resultar un cop dur per al Partit dels Treballadors, que ara ha de trobar una forma de reconstruir-se. El PT, la força que ha definit la política brasilera durant gran part de les últimes dues dècades, segueix sent dirigit (ara des de la presó) pel seu fundador de 73 anys, Luiz Inácio Lula da Silva, però l'organització es veu amenaçada per les divisions internes i concentra la seva força en una regió que està molt lluny del centre del poder econòmic del país.

El dany va més enllà de la derrota electoral que va patir el candidat Fernando Haddad, que va perdre per un marge de 10 punts percentuals en les eleccions del cap de setmana.

Per a milions de brasilers, el PT s'ha convertit en sinònim de corrupció i mala gestió. Durant els mandats del partit en els últims anys va esclatar l'escàndol de suborns en la història de la nació, es va produir la pitjor recessió econòmica des de la Gran Depressió i la delinqüència als carrers va pujar a nivells alarmants. La reacció ha estat severa. L'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, a qui Barack Obama va arribar a qualificar com el polític més popular del planeta, compleix una condemna de 12 anys per corrupció i blanqueig de capitals. La seva successora, Dilma Rousseff, que va ser designada pel propi exlíder sindical, es va veure forçada a abandonar el poder per acusacions de violar lleis pressupostàries. L'enuig es va traduir en un suport a Bolsonaro, que va aconseguir un nombre considerable de vots entre treballadors de baixos ingressos, afrobrasileños i universitaris.