El Govern de Rússia va condemnar ahir la decisió dels Estats Units de reinstaurar totes les sancions contra l'Iran i va recalcar que les mateixes tenen com a objectiu soscavar els esforços dels països signataris de l'acord nuclear de 2015 per mantenir-lo amb vida.

El Ministeri d'Exteriors rus va assenyalar en un comunicat que Moscou «rebutja totes les sancions unilaterals que eludeixen les decisions del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

«Si Washington, tal com va assegurar, està realment interessat a negociar amb l'Iran, la política de pressions a través de sancions ha de ser revisada immediatament», va dir, abans de ressaltar.

«Farem tot el necessari per preservar i expandir el comerç internacional i la cooperació econòmica i financera amb l'Iran», va assenyalar, al mateix temps que va recordar que l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA) va verificar en múltiples ocasions que Teheran compleix els seus compromisos.

Així mateix, Moscou va manifestar que les accions de Washington que cerquen «infringir els instruments jurídics internacionals relatius a la no proliferació nuclear i el control de l'armament», la qual cosa, al seu judici, «causa una profunda decepció i una creixent preocupació».

«La situació en l'àmbit de la seguretat global s'està deteriorant als Estats Units ara assesta un nou cop contra el tractat sobre No Proliferació Nuclear, mentre parla de forma hipòcrita sobre la necessitat d'enfortir-lo», va lamentar.

«Condemnem fermament les noves accions destructives per part dels Estats Units», va resoldre Rússia que es va sumar divendres a les crítiques abocades el divendres per la Unió Europea també signatària del pacte nuclear. «Esperem que Iran segueixi complint totalment els seus compromisos nuclears», van dir l'Alta Representant d'Exteriors i Política de Seguretat de la UE, Federica Mogherini, i els ministres d'Exteriors i Finances d'aquests tres països.

S'apropem les sancions

Els Estats Units han estat restaurant de forma gradual les seves sancions contra l'Iran després d'abandonar al maig l'acord signat el 2015, durament criticat pel president, Donald Trump.

No obstant això, el Govern nord-americà va matisar durant la jornada que permetrà a vuit «jurisdiccions» seguir comprant petroli de l'Iran malgrat les sancions que entraran en vigor el 5 de novembre i que afectaran també als sectors bancaris i de mercaderies.