Els Mossos d'Esquadra han detingut un home a Terrassa, fill d'un exalcalde franquista que tenia un arsenal d'armes a casa seva, per anunciar la seva intenció d'atemptar contra el president del Govern, Pedro Sánchez, en venjança per l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

Segons fonts policials, l'home, Manuel Murillo, vigilant de seguretat amb tres dècades d'experiència i aficionat a les armes, va ser detingut el passat 19 de setembre i el jutge va acordar enviar-lo a la presó, en una decisió que després va ratificar l'Audiència de Barcelona, a l'entendre que tenia el propòsit "seriós" de cometre el magnicidi.

El detingut, que està intern a la presó Can Brians de Sant Esteve Sesrovires, havia anunciat la seva intenció de matar Sánchez en diversos missatges en un grup de Whatsapp, als membres del qual havia sol·licitat suport logístic per portar-ho a terme, oferint-se a "sacrificar-se" per la causa i a afrontar les conseqüències que poguessin comportar-li el magnicidi.

Així és Manuel Murillo, l'exatleta que volia atemptar contra Pedro Sánchez

Així és Manuel Murillo, l'exatleta que volia atemptar contra Pedro Sánchez

Va ser una dirigent local de VOX, membre d'aquell grup de Whatsapp, la que ho va denunciar davant els Mossos d'Esquadra, que al seu torn ho van posar en coneixement de l'equip de seguretat de La Moncloa i van remetre un atestat al jutjat de guàrdia perquè decidís si la causa era competència de la justícia ordinària o, per contra, de l'Audiència Nacional, que porta les investigacions per terrorisme.

El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Terrassa va obrir una investigació al franctirador, Manuel Murillo, de 63 anys, pels delictes de conspiració per atemptar contra l'autoritat amb ús d'arma, amenaces greus, tinença il·lícita d'armes, municions i explosius, així com incitació a l'odi.

Per acordar el seu ingrés en presó preventiva, el jutge va tenir en compte que quan va ser detingut Manuel Murillo duia a sobre dues armes de foc i, en l'escorcoll del seu domicili, se li van intervenir 14 armes curtes i llargues més, algunes d'elles de guerra, que li haurien permès disparar a un blanc des de 1.500 metres de distància.

El detingut, fill de l'últim alcalde franquista de Rubí (Vallès Occidental) Manuel Murillo Iglesias, era atleta i aficionat al tir olímpic, del que solia entrenar-se al club Vallès, on el qualifiquen com un tirador "mediocre", a l'hora que una persona pacífica i tranquil·la, tot i que també una mica fanfarrona.

Amb tres dècades d'experiència com a vigilant de seguretat, Murillo, que freqüentava persones d'entorns d'extrema dreta, disposava del permís d'arma C, necessari per a la seva feina, i no tenia antecedents penals.

El jutge pretén ara aclarir si les seves "capacitats mentals" van poder influir en els seus plans d'atemptar contra el president del Govern espanyol, que segons sembla va començar a ordir quan es va fer pública la seva intenció d'exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

El Govern central ha garantit avui que la seguretat del president "en cap cas s'ha vist compromesa" i ha qualificat la detenció de Manuel Murillo d'"incident".

De la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat avui "assossec, serenitat, normalitat i feina" després de la detenció del vigilant de seguretat.

"La serenitat, sobretot, en la vida pública", ha dit Sánchez, a l'hora que ha reiterat que "la nostra societat, que estima la convivència, no s'ho mereix".