Ciutadans, el partit d'Albert Rivera, i En Marxa, el partit del primer ministre francès, Emmanuel Macron, van fer ahir avanços per embarcar a l'Aliança de Demòcrates i Liberals per Europa (ALDE) en un pacte electoral que vagi més enllà d'aquestes sigles i incorpori a altres forces per donar la batalla en les eleccions de maig. Es tractaria d'armar una plataforma electoral de liberals europeus «fort i àmplia», que s'obri a altres forces polítiques fos de ALDE amb l'objectiu de derrotar als «veritables adversaris» que té Europa: els nacionalismes i els populismes, va sostenir el líder de Cs, Albert Rivera, durant l'obertura oficial del trenta-novè congrés dels liberals europeus.

Sens dubte, el «nucli dur» d'aquesta plataforma en la qual Cs ha posat tota l'obstinació, ha de ser ALDE, va dir, però va insistir molt en què cal tendir ponts a altres moviments liberals per aconseguir l'èxit que busquen en la cita del 26 de maig. Tant Rivera com Astrid Panosyan, una de les fundadores d'En Marxa, que va intervenir a continuació del líder de Ciutadans, va insistir en la idea que la batalla que es lliurarà en les properes eleccions europees anirà sobretot de «rellançar Europa o de destruir-la», com volen nacionalistes i populistes, van subratllar tots dos.

De fet, Panosyan va advertir que els populistes a part de que estan creixent, també aniran units i va posar l'exemple d'Itàlia. La cofundadora d'En Marxa va mostrar el mateix convenciment que Ciutadans que és prioritari engegar «una nova coalició per a Europa. Aquesta és la clau», va recalcar.

Els delegats voten avui una resolució promoguda per Cs i altres forces liberals sobre la futura cooperació electoral amb En Marxa i altres formacions. Si triomfa aquesta proposta, va dir Rivera, els liberals -ALDE és ara la quarta força de l'Eurocambra- guanyessin les eleccions europees de maig de 2019.