El ple del Congrés ha rebutjat avui una proposició de llei del PP que pretenia evitar l'exhibició en espais públics de símbols "excloents" com els llaços grocs o les banderes estelades i que, fins i tot, contemplava la possibilitat de cessar els alts càrrecs que ho permetessin.

Només Ciutadans i UPN han votat a favor de la iniciativa, mentre que el PP ha acusat els socialistes de ser uns "traïdors" per haver-la rebutjat i ha avançat que té una agenda reformista en aquest àmbit i seguirà intentant-ho.

Una proposició que, segons els populars, no intentava perseguir els ciutadans que col·loquin aquest tipus de símbols, sinó de garantir que les autoritats tampoc ho fan i que a més ho impedeixen.

En la proposta, el PP recollia el règim sancionador ja contemplat a la Llei de Transparència i Bon Govern, que preveu des de l'amonestació a l'alt càrrec en cas d'infracció lleu fins al seu cessament per a les faltes molt greus que comporten la impossibilitat de tornar a un lloc similar entre 5 i 10 anys.

En defensa de la iniciativa, la portaveu del PP, Dolors Montserrat, ha assegurat que els catalans necessiten una "oportunitat" per "tornar a la concòrdia" i ha assenyalat que només serà possible amb la "regeneració democràtica" de les institucions i si es reconeix la "catalanitat" dels constitucionalistes.

Després d'acusar el separatisme català de "totalitzar" els espais públics amb símbols d'exclusió que "ofenen", la portaveu popular ha advertit els socialistes que "els seus socis no en tindran mai prou".

"No poden calmar el tigre deixant que devori la democràcia", ha dit Montserrat, qui ha demanat als socialistes que "no s'enganyin" dient que la tensió a Catalunya ha baixat, perquè el que hi ha en realitat és "por i coacció".

La portaveu del PP ha exhibit fotos de places i platges plenes de creus o llaços grocs i ha acusat els socialistes de convertir-se en "traïdors" als seus propis principis, recollits en la Constitució.

Encara que Ciutadans ha votat a favor de la presa en consideració de la proposició del PP, ha estat molt crític amb l'oportunitat de la iniciativa, que troba electoralista.

Miguel Gutiérrez ha retret al PP que porti una proposta suposadament en defensa de les institucions però "s'hagi agafat al sanchisme" per pactar la composició del nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "sota l'atenta mirada" de Podem.

"On eren quan xiulaven l'himne nacional i el Rei en els partits de futbol?", ha preguntat Gutiérrez, que ha criticat que el PP només defensi la nació espanyola quan ha perdut el govern.

Per contra, Artemi Rallo, del PSOE, ha rebutjat una iniciativa que, segons el seu parer, només tracta d'"enverinar" la convivència apropiant-se dels símbols nacionals i convertint-los "en arma llancívola".

El PSOE, que ha demanat al PP que retiri la seva acusació de "traïdors", ha retret als 'populars' que no intentin millorar la convivència, sinó "atiar el foc del conflicte" amb mesures "repressives" i multiplicant tensions sota la idea equivocada que "quant pitjor per a Espanya" millor li va al PP.

Molt crítica també la diputada d'Units Podem María del Mar García Puig, que considera la iniciativa del PP un "atac sense precedents" a la llibertat d'expressió.

Per a García Puig, el PP representa "una amenaça per a la convivència" a l'hora que ha titllat de "carca" el seu líder, Pablo Casado, a escassa distància, ha dit, del president de Cs, Albert Rivera.

Des d'ERC, Joan Tardà, ha criticat que el primer símbol que pretén protegir la proposició del PP sigui la monarquia, una institució promoguda per Franco, ha dit, fet que suposa un "pecat original".

"Aquesta és un pas més enllà en la política repressiva de la dreta", ha denunciat.

En aquesta línia, el diputat del PDeCAT, Sergi Miquel, ha demanat al PP que en lloc de demanar que es prohibeixi cremar fotos del Rei, es pregunti per què hi ha persones que les cremen, mentre que Marian Beitialarrangoitia, de Bildu, els ha acusat d'intentar fer callar a qui els porta la contrària, cosa que és "pur feixisme".

"Vostès s'han passat la Constitució i la bandera per l'arc del triomf", ha retret al PP Ignasi Candela, de Compromís, que considera que els populars no tenen "legitimitat" per defensar ni la bandera ni la Constitució.