El Govern central haurà de prendre les mesures necessàries per reintegrar al sistema gasista els gairebé 18 milions abonats a Enagas el 2014 i 2015 per les tasques de manteniment del magatzem de gas subterrani Castor, situat davant les costes d'Alcanar (Montsià) i Vinaròs (Castelló) i ara hibernat.

El Tribunal Suprem ha estimat el recurs interposat per la patronal catalana Cecot contra l'ordre ministerial que establia els peatges d'accés a les instal·lacions gasistes, segons recull una sentència de la sala contenciosa Administrativa.

La Cecot al·legava, entre d'altres qüestions, que l'ordre recorreguda es basava en el Reial Decret-llei 13/2014, alguns dels s preceptes del qual van ser declarats inconstitucionals al desembre de l'any passat.

Per contra, les parts demandades -l'Administració i Escal UGS, la societat participada per ACS que va construir el magatzem- sostenien que la declaració d'inconstitucionalitat de determinats apartats de la norma no implicava que l'ordre ministerial fos contrària a dret.

En la seva sentència, el Tribunal Suprem reconeix que el Constitucional no va anul·lar la hibernació del magatzem, l'extinció del contracte de concessió a Escal UGS i l'assignació a Enagás de la gestió de les instal·lacions, però sí l'article que concreta la retribució per les tasques de manteniment.

Per això, el Suprem anul·la allò establert en l'ordre i insta l'Administració a "adoptar les mesures procedents" per reintegrar les quantitats abonades a Enagás.

La Cecot també ha impugnat les ordres ministerials corresponents als exercicis 2016, 2017 i 2018 i espera que la sentència del Suprem sigui igualment favorable, ha explicat la patronal en un comunicat.

En aquest cas, segons la Cecot, el Govern hauria de reintegrar al sistema gasista uns 200 milions d'euros.

"Considerem que el magatzem Castor constitueix una inversió fallida, en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per damunt de la seva viabilitat, i no estem d'acord en el fet que els usuaris del gas hagin d'assumir el cost quan ni tan sols s'ha arribat a posar en marxa", ha recalcat Antoni Abad, president de la Cecot.

Al setembre del 2013, el Govern central va suspendre l'activitat al magatzem de gas després dels sismes registrats a la zona.

Al desembre del 2017, el Tribunal Constitucional va anul·lar la indemnització de 1.350,7 milions d'euros concedida a Escal UGS per la hibernació del projecte.