El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va defensar, davant els que li reclamen un avançament electoral, que el PSOE té un projecte polític «per a anys» per a Espanya i no per a mesos, alhora que va demanar a PP i Ciutadans (Cs) que permetin el tràmit dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019 al Congrés dels Diputats i els aprovin.

Sánchez va participar ahir per primera vegada a la campanya de les eleccions andaluses al costat de la presidenta de la Junta i candidata a la reelecció, Susana Díaz, en un míting a Chiclana de la Frontera al qual van assistir més de 1.500 persones. Va aprofitar per demanar a PP i Cs el suport als Comptes i a una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 900 euros a partir de l'any que ve. «Que li donin suport, perquè un país ric no pot tenir treballadors pobres», va assegurar el president del Govern, qui va voler deixar clar, en qualsevol cas, que, encara que no compti amb el suport d'aquests partits, l'Executiu tirarà endavant un augment important del salari mínim.

Després d'indicar que la moció de censura va suposar un canvi d'època a Espanya i l'arribada d'«aire net», va voler deixar clar que el projecte polític socialdemòcrata que té el PSOE per a Espanya és «per a anys» i no per a uns mesos, i va destacar que, abans de res, volen que es guanyi una «dècada» per a la gent jove.

Per part seva, el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va insistir en què el president del Govern hauria de «convocar eleccions» si no és capaç d'aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019, però va alertar que l'avanç electoral podria obrir «un escenari perillós» a Espanya si l'esquerra no aconsegueix majoria.

«Involució democràtica»

Echenique va alertar que «si les eleccions surten malament» i l'esquerra no és capaç d'aconseguir una «majoria progressista» al costat dels partits catalans i bascos, «podem anar a una involució democràtica terrible a Espanya, no només econòmica, sinó de drets democràtics».

En aquesta línia, el secretari d'Organització de Podem va assegurar que en els últims temps «estem veient com el discurs de Bolsonaro o de Trump s'apodera de certs partits a Espanya que ja eren de dretes abans però ara es van acostant a l'extrema dreta».

Paral·lelament, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va reiterar el vot negatiu de la seva formació als Pressupostos Generals de l'Estat, però va afirmar que estaran «oberts a aprovar la pujada del Salari Mínim Interprofessional si va en una votació separada del pressupost». En aquest sentit, sobre la pujada del salari mínim va explicar que «si fa que la vida dels catalans millori estem oberts a aprovar-ho».

Bonvehí va insistir que el president del Govern no ha posat sobre la taula quina és la seva solució política per al conflicte català, fet pel qual va destacar que «les nostres condicions no han canviat. Estem on estàvem i no hi ha una altra opció que el no als Pressupostos».

Preguntat per si Pedro Sánchez ha d'anticipar les eleccions si no aconsegueix aprovar els Comptes per al 2019, Bonvehí va assegurar que aquesta és una decisió que li competeix a ell, i que el seu partit està «a punt» perquè el cap de l'Executiu «convoqui eleccions quan vulgui».