El magistrat Manuel Marchena, candidat pactat pel Govern i el PP per presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va anunciar que renuncia a presidir l'òrgan de govern dels jutges, tot defensant la seva independència i deslligant-se de l'acord polític entre PSOE i PP. La decisió suposa que Marchena seguirà al capdavant de la Sala Penal del Suprem, i per tant presidirà el tribunal que jutjarà el procés i serà el redactor de la sentència. El tribunal de l'1-O mantindrà així la seva composició original, de manera que desapareix l'orientació més progressista que implicava un nou president i la incorporació d'una magistrada associada a la progressista Jutges i Jutgesses per a la Democràcia. «Mai he concebut l'exercici de la funció jurisdiccional com un instrument al servei d'una o altra opció política per controlar el desenllaç d'un procés penal», va destacar el magistrat en un comunicat.

Immediatament després de conèixer-se la seva decisió, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull van presentar escrits per demanar que Marchena sigui apartat de la causa per la seva presumpta proximitat amb el Partit Popular. En aquest sentit, JxCat i ERC van exigir que el jutge Marchena sigui apartat de la causa del procés i que no pugui jutjar els presos sobiranistes, ja que consideren que la seva «vinculació amb el PP» resulta evident, i que «manca de la mínima imparcialitat» per garantir un judici just.

Les dues formacions independentistes van coincidir tant a qüestionar la «imparcialitat» del jutge Marchena com a criticar «la politització del poder judicial» i la «falta de separació de poders a l'Estat espanyol».

La proposta de Casado

Per part seva, el president del PP, Pablo Casado, va defensar canviar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial tornant al «model original» que va ser «modificat el 1985» pel PSOE. A més, va rebutjar la versió i els arguments que va emprar el portaveu del Grup Popular, Ignació Cosidó, en el missatge que va enviar el passat dissabte als senadors sobre el pacte en el Consell entre el Govern i el PP.

En la seva intervenció davant la reunió del Grup Popular al Congrés, Casado va explicar que el PP va optar per la «responsabilitat» i va assumir el «desgast» d'obrir amb el Govern aquesta negociació del CGPJ «pel bé d'Espanya». No obstant això, va destacar que l'Executiu «tampoc» en això «ha estat a l'alçada».

«La nostra única reivindicació és que el president del Poder Judicial fos el millor jurista que hi ha ara a Espanya», va assenyalar, en al·lusió a Marchena. Segons va assenyalar, només l'ha saludat «una sola vegada a la vida», a la recepció del 12 d'octubre, quan l'hi van presentar «tres periodistes» i amb qui no ha tornat a parlar. No obstant, va afirmar que és la persona «més prestigiosa, més respectada i més independent probablement de tota la carrera judicial».

En tot cas, el PP va decidir retirar la seva signatura de l'escrit que va presentar conjuntament amb el PSOE al Congrés amb candidats comuns al Consell General del Poder Judicial, el que podria ser el primer pas per anul·lar la votació prevista per a demà al Ple de la Cambra.

Com a resposta, el president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar que sistema d'elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial ha d'estar en mans del Poder Legislatiu i que això no afecta la independència judicial, com demostra la renúncia de Marchena. El president del Govern va descartar així que s'hagi de reformar el sistema d'elecció del CGPJ, malgrat que així ho reclamin els membres de la carrera judicial -que dilluns van tornar a reivindicar-ho en una vaga conjunta amb els jutges- i va defensar que el Poder Legislatiu sigui qui ha de decidir, com fins ara, «qui són els integrants» de l'òrgan de govern dels jutges.

Amb tot això, el cap de l'Executiu va concloure que la valoració del Govern sobre la independència judicial és «molt positiva». Així mateix, va dir que el que sí que cal és «bolcar» més recursos i mitjans perquè els jutges i fiscals puguin desenvolupar les seves tasques amb «garanties, independència i eficàcia».

El president de Ciutadans, Albert Rivera, que va qualificar que la renúncia de Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial com un exemple de «dignitat», va demanar al PP i al PSOE que trenquin el «pacte de la vergonya» per repartir-se els vocals d'aquest òrgan i reformin al Parlament el sistema de nomenaments. «La dignitat l'ha posat Marchena i la vergonya l'han posat Sánchez i Casado», va assenyalar el líder de Ciutadans.