La policia francesa va utilitzar ahir gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar els milers de persones que ocupaven els Camps Elisis de París en una nova concentració dels anomenats «armilles grogues», els manifestants que des de fa dies han sortit als carrers per protestar contra la pujada dels impostos dels carburants. El ministre de l'Interior francès, Christophe Castaner, va acusar la líder del partit d'extrema dreta francès Aliança Nacional, Marine Le Pen, d'alimentar amb violència la manifestació.

Les forces de seguretat van recórrer a la força per impedir que els manifestants s'acostessin al Palau de l'Elisi, la residència del president francès, Emmanuel Macron, de qui demanaven amb pancartes la dimissió. Les autoritats havien limitat la concentració als Camps de Mart, al davant de la Torre Eiffel, però els manifestants van rebutjar el cordó policial i es va produir un enfrontament que es va incrementar al llarg de la tarda, durant la qual els manifestants van llançar objectes contra la policia i van cremar contenidors i vehicles i es van arribar a produir escenes de molta violència. Des de la Prefectura de París s'assegura que entre els manifestants hi ha infiltrats membres de grups d'ultradreta, segons Le Figaro.

El ministre de l'Interior francès va xifrar al migdia en 8.000 persones les que es concentraven a París i 23.000 a la resta del país. En canvi, segons els manifestants, van ser centenars de milers les persones que van protestar durant la jornada a França en més de 2.000 localitzacions, també a la Catalunya del Nord, bloquejant carreteres i centres logístics.

Les protestes massives contra la pujada van començar a França el 17 de novembre. En el departament d'Isere va morir una persona atropellada i altres 500 van resultar ferides. Desde l'1 de gener de 2019, el preu de la gasolina a França pujarà 2,9 cèntims i el dièsel, 6,5 cèntims el litre. Segons Europe1, el 2018 el preu del combustible dièsel va augmentar un 23% i el de la gasolina, un 15%.