La novetat de l'esborrany del decret llei de mesures urgents contra el canvi climàtic, amb data del 23 de novembre, és que es queda sense data la mesura sense dubte més polèmica: la prohibició de la venda i matriculació de cotxes i furgonetes que emetin diòxid de carboni, és a dir, tots els vehicles lleugers que fan servir com a combustible gas, gasolina o dièsel i els híbrids.

L'esborrany de la Llei de Canvi Climàtic, que el Ministeri de Transició Ecològica va enviar als partits polítics fa tres setmanes, establia que la venda d'aquests cotxes estarà prohibida a partir de l'any 2040, però ara l'article 16 d'aquest decret-llei diu que «es determinarà la data en el marc del segon Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima».

No obstant això, sí que es manté que «cal adoptar mesures per assolir el 2050 un parc de turismes i vehicles comercials lleugers sense emissions directes de C02». I, a més, s'obliga a que, a partir de l'any 2030, es fixin «objectius de penetració de vehicles amb nul·les o baixes emissions».