El Govern de Rússia té previst desplegar properament nous sistemes de míssils terra-aire S400 a la península de Crimea, que es va annexionar el 2014 i la sobirania de la qual segueix reivindicant Ucraïna. Les notícies sobre el desplegament d'aquests sistemes de míssils arriben en un moment d'alta tensió a la zona per l'incident de diumenge en què la Guàrdia Costanera russa va interceptar i va capturar tres vaixells ucraïnesos amb la seva tripulació al mar d'Azov.

Les autoritats de Rússia mantenen que els vaixells es van endinsar a les seves aigües territorials i van detenir els militars que viatjaven a bord, mentre que Ucraïna sosté que els vaixells van actuar correctament i que van ser atacats per la Guàrdia Costanera russa, que va arribar a disparar-los a «matar».

Per part seva, el president rus, Vladímir Putin, va confiar a reunir-se amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, durant la cimera del G-20, tot i que el magnat novaiorquès va suggerir que podria cancel·lar la trobada bilateral per les renovades tensions entre Rússia i Ucraïna.

«Espero que parlem d'això també si aconseguim conversar amb el president dels Estats Units a l'Argentina», va dir Putin. El president rus va considerar que l'actitud de Trump és «en general positiva» i va apostar per «buscar punts de coincidència» entre els dos països, si bé va destacar que per a això el mateix Govern nord-americà «ha de buscar un consens» intern. Hores abans, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va aclarir que «els preparatius continuen».