Michael Cohen, que va ser advocat personal del president d'EUA, Donald Trump, va assegurar ahir que va enganyar el Congrés nord-americà sobre els detalls d'un negoci immobiliari del magnat a Moscou «per lleialtat». Cohen, de 52 anys, es va presentar per sorpresa ahir en una cort federal de Manhattan i es va declarar culpable d'un nou càrrec de la Fiscalia especial sobre la suposada trama russa que encapçala Robert Mueller i que investiga els vincles entre la campanya electoral de Trump en 2016 i el Kremlin.

Mueller va acusar en la imputació d'ahir a l'exlletrat de Trump, vicepresident executiu de la seva companyia entre 2007 i 2017, d'haver fet «deliberadament» declaracions «falses» als comitès d'Intel·ligència de les dues càmeres del Congrés sobre les negociacions d'una potencial Torre Trump per a Moscou que finalment no es va construir.

«Com bé sabia Cohen», va destacar la Fiscalia, les seves «falses i enganyoses» declaracions buscaven «minimitzar els vincles» del magnat amb el projecte immobiliari i «donar la falsa impressió» que es va resoldre abans «de l'assemblea electoral de Iowa» i de les primàries, a l'espera de «limitar les recerques sobre Rússia». D'acord amb mitjans locals, Cohen va declarar en el tribunal que va fer «tergiversacions per ser coherent amb el missatge polític» de Trump i per «lleialtat» a ell.

L'advocat va declarar al Congrés que havia deixat de considerar el projecte de Moscou al gener de 2016 sense «debatre-ho a fons», però ahir va admetre que ho va abordar «diverses vegades» amb el propi magnat fins a juny d'aquest any, durant la campanya electoral. De la imputació de la Fiscalia es desprèn també que Cohen va mentir sobre un viatge a Rússia per aquest negoci.