Més enllà de l'habitual dinàmica de tots els partits de no admetre la derrota i donar per bons els resultats siguin quins siguin, la irrupció de Vox al parlament autonòmic i la possible sortida del PSOE del govern a Andalusia van marcar les reaccions dels líders polítics.

Susana Díaz (PSOE)

«L'extrema dreta no pot decidir».

La secretària general del PSOE-A i presidenta de la Junta, Susana Díaz, va anunciar que com a candidata del partit més votat té la responsabilitat de fer una crida al diàleg, a partir d'avui, als partits constitucionalistes per «intentar evitar que l'extrema dreta sigui qui decideixi el govern d'Andalusia». Díaz va assenyalar que, tot i que el seu partit havia estat el guanyador de les eleccions, era una «nit trista» per als socialistes andalusos i «estic convençuda que també del conjunt d'organització».

Segons la presidenta de la Junta, les eleccions han mostrat que hi ha un «retrocés real de l'esquerra», però «el més greu és que ha entrat en el nou cicle polític i electoral a Espanya l'extrema dreta, que per primera vegada aconsegueix representació en una cambra». «Faig una crida a les forces constitucionalistes perquè aturem l'extrema dreta a Andalusia», va manifestar.

Juanma Moreno (PP)

«El canvi ha guanyat les eleccions andaluses».

El president del PP-A, Juanma Moreno, va assegurar que «el canvi ha guanyat les eleccions» a Andalusia en sumar majoria absoluta el bloc PP, Ciutadans i VOX i va anunciar que es presentarà a la investidura com a president de la Junta. Moreno va afegir que «Andalusia vol canvi i hi haurà canvi» i que es posarà a treballar «de manera immediata» per parlar amb tots els grups amb representació parlamentària «amb un objectiu: assolir una majoria alternativa». El president del PP, Pablo Casado, va anunciar negociacions perquè el Partit Popular governi a Andalusia després d'uns comicis en què ha vist «ratificat» el seu projecte davant del «fracàs històric» que, segons el seu parer, ha tingut el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez.

Juan Marín (Cs)

«El canvi l'ha de liderar el partit que creix».

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va anunciar que el seu partit presentarà una candidatura per presidir el Govern de la Junta, ja que, com va afirmar el candidat, Juan Marín, «ha de liderar el canvi qui creix». Marín va explicar que es tracta d'«un dia històric» que permetrà «abandonar 40 anys de govern del PSOE». «Avui vull donar les gràcies a tots aquests andalusos que creien que aquest canvi era possible», va assenyalar, tot afirmant que amb aquests resultats electorals s'ha donat «una gran oportunitat a la nostra terra i als nostres fills».

Santiago Abascal (Vox)

«Els nostres 12 escons són un avís a navegants».

El líder de VOX, Santiago Abascal, va assegurar que els 12 escons que la seva formació va obtenir són un «avís a navegants» que «marquen un camí per a tots els espanyols» de cara a les eleccions generals. Davant la seva militància a Sevilla, va prometre que «anirem fins al final» en la defensa de les idees que han portat el partit fins a les institucions. «Direm el mateix que hem dit: que VOX és només un instrument al servei d'Espanya», va sentenciar, abans d'insistir que «el cop d'Estat separatista ha canviat de residència passant del Palau de la Generalitat a La Moncloa». «Els andalusos han dit que estan en contra del procés revolucionari que pretenen els socis del govern d'Espanya», va dir.

Teresa Rodríguez (Adelante Andalucía)

«Ens toca recuperar el seny».

La candidata d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, va afirmar que el que li preocupa no és el nombre de diputats que ha aconseguit la confluència, sinó el que passarà a Andalusia «a partir d'ara» atès que PP, Cs i VOX poden formar govern. I per això va afirmar que «ens toca recuperar el seny que es va obrir amb el 15-M».