El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit tramitar noves peticions dels exconsellers de Catalunya Jordi Turull i Josep Rull i el diputat de JxCat Jordi Sànchez per revisar la seva situació de presó preventiva i de suspensió com a parlamentaris en estar processats.

Així ho ha acordat per unanimitat el Ple del TC en dues providències en relació amb els escrits incidentals presentats pels tres processats en el cas del procés que afecten la seva situació personal amb motiu d'actes dictats pel Tribunal Suprem i el propi Constitucional.

Els recurrents incorporen ara una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que resol el cas Demirtas contra Turquia per l'empresonament d'un diputat kurd.

Jordi Sànchez i Jordi Turull van iniciar dissabte passat una vaga de fam per pressionar el Constitucional i denunciar que bloqueja els seus recursos i els impedeix accedir a la justícia europea.

El TC ha acordat en la seva reunió plenària donar trasllat al Ministeri Fiscal i a les altres parts personades perquè, en el termini de tres dies, presentin les al·legacions que considerin oportunes.

El tribunal explica que la complexitat d'aquest procés en el qual s'integren drets fonamentals i l'anàlisi de qüestions d'estricta naturalesa penal l'està obligant a desenvolupar una labor minuciosa d'estudi per aconseguir en el menor temps possible la més gran protecció d'aquells.

Fins ara s'han presentat una trentena de recursos d'empara, dels quals quatre estan pendents d'admissió, per diverses circumstàncies, que estan sent estudiats i seran objecte de resolució conforme al calendari del tribunal.

El TC esmenta especialment per la seva singularitat l'estat processal de les peces de suspensió que afecten les situacions de presó preventiva, totes elles resoltes per actes dictats pel Ple del tribunal entre el 7 de març i el 18 de setembre passats.