07 de desembre de 2018
07.12.2018
Diari de Girona

El rei Felip VI reivindica la plena vigència dels valors constitucionals

El monarca resumeix l'essència de la Carta Magna, de la qual se celebren quaranta anys, amb els principis de «reconciliació, enteniment i integració». El cap d'Estat apel·la al diàleg per a la resolució dels conflictes i demana pensar en el futur

07.12.2018 | 00:55
D'esquerra a dreta, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el monarca, la seva esposa, Letizia, i les filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia.

El rei Felip VI va reivindicar ahir, en el quarantè aniversari de la Constitució aprovada el 1978, la «plena vigència» dels valors que van inspirar la Carta Magna, particularment el desig de reconciliació, la voluntat d'enteniment i la vocació d'integració.

«L'esperit de reconciliació, perquè la Constitució és un mandat permanent de concòrdia entre els espanyols; la voluntat d'enteniment, a través de la paraula, la raó i el dret; la vocació d'integració, respectant les nostres diferències i la nostra diversitat, i l'ànim, solidari i generós, que edifica i cohesiona la fibra moral de la nostra societat», va proclamar en un discurs que el monarca va pronunciar ahir al matí a l'hemicicle del Congrés dels Diputats, a Madrid.

El cap d'Estat va subratllar que, gràcies a la Constitució espanyola, «Espanya viu avui en democràcia i en llibertat». Sota la vigència de la Constitució, va afirmar que Espanya ha viscut «el canvi polític, territorial, internacional, econòmic i social més profund i més radical de la seva història» i també va afegir que avui dia és una democràcia «plenament consolidada».

Així, el monarca va sostenir que «resoldre els desacords mitjançant el diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets i acudir als tribunals per defensar-los i complir les seves decisions són principis definitivament arrelats als comportaments dels ciutadans».

Això sí, va assenyalar que ara és moment de «pensar en el futur» i seguir construint «una Espanya renovada». Per això, va cridar a «sumar aquest immens patrimoni de llibertats, drets i benestar» a una «voluntat d'anar adaptant i emmotllant» la «manera de fer i de viure la realitat de cada moment, amb esperit crític però sempre constructiu».

En el seu discurs institucional, el rei Felip VI va citar paraules dels pares de la Constitució i va reconèixer el paper del seu pare, Joan Carles I, en l'impuls de la monarquia parlamentària «de forma decisiva i determinant», amb el «suport permanent i compromès» de la reina Sofia. Aquestes paraules del monarca van estar rebudes per un llarg aplaudiment de l'hemicicle.

I, a més, va subratllar el seu propi compromís amb la Constitució i la seva «lleialtat» al poble espa-nyol, com a cap d'Estat constitucional. «La Corona està ja indissolublement unida a la vida d'Espanya, a la democràcia i la llibertat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook