08 de desembre de 2018
08.12.2018
Diari de Girona

El Govern insta PP i Cs a construir un «cordó sanitari» enfront de Vox

La portaveu Isabel Celaá insisteix que «la democràcia ha de vèncer la por» i que a Andalusia s'ha de promoure un govern «constitucionalista i europeista» Els populars ja negocien amb la formació taronja com a «soci prioritari» i donen la «benvinguda» al partit ultra de Santiago Abascal

08.12.2018 | 01:22
El Govern insta PP i Cs a construir un «cordó sanitari» enfront de Vox

El Govern va fer ahir una crida al PP i a Cs perquè a Andalusia hi hagi un govern «constitucionalista» i perquè no pactin amb Vox i evitin així que aquesta comunitat es converteixi en «bressol de la ultradreta» a Espanya, perquè aquesta és –va dir– la «prioritat» dels socialistes. Així ho va apuntar la portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá, qui va considerar que els comicis andalusos van tenir un «clar vencedor», que va anar el Partit Socialista, i va assenyalar que Susana Díaz està «legitimada per defensar la Presidència» de la Junta. Per contra, «va veure difícil d'entendre» que PP o Cs «s'arroguen el dret a governar» la Junta.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá va recalcar que cal aconseguir a Andalusia un govern «constitucionalista» per evitar que avancin les propostes d'extrema dreta a la regió, que «amenacen la qualitat democràtica» i suposen una «reculada» en matèria social i de llibertats.

«Hem estat l'últim país d'Europa a patir l'impacte de l'extrema dreta però podem ser el primer a veure com els partits de la dreta són capaços de rebre el suport de la ultradreta, per més que suposi blanquejar-los», va assenyalar Celaá. Així, va insistir que «la democràcia ha de vèncer la por» i que a Andalusia s'ha de promoure un govern «constitucionalista i europeista», i va recordar que els partits de la dreta en la resta dels països europeus han coincidit a implantar un «cordó sanitari» sobre la ultradreta, per no connectar amb ella ni blanquejar les formacions que la representen. I per això va instar PP i Ciutadans al fet que estableixin la seva posició sobre aquest tema, tenint en compte el que està passant en altres països.

En qualsevol cas, la portaveu de l'Executiu va considerar que hi ha una «diferència enorme» entre pactar amb Vox a Andalusia i el suport que Pedro Sánchez va rebre dels independentistes catalans perquè tirés endavant la moció de censura.


Borrell hi veu la crisi a darrera

Per la seva banda, el ministre d'Afers exteriors espanyol, Josep Borrell, va atribuir ahir l'auge de la ultradreta a les ferides de la crisi econòmica. «Cal buscar les arrels profundes del mal, que és el problema de les ferides que ha deixat la crisi econòmica, la desigualtat. Hi ha nivells molt importants de desigualtat a Europa i també a Espanya», va dir Borrell a Milà.

D'altra banda, la sotssecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va dir ahir que el seu partit ja té contactes amb «el seu soci prioritari» (Cs) per negociar un acord a Andalusia, i va precisar que si Vox vol sumar-se a aquest acord, «serà benvingut».

En una entrevista, Levy va sostenir que, després d'aquests primers contactes, els equips negociadors de PP i Cs han quedat emplaçats a la setmana que ve, i sobre aquest futur acord va reconèixer que hi ha «molt per fer» per donar «un gir de 180 graus al model de Susana Díaz».

Sobre si el PP està disposat a acceptar una de les propostes de Vox com és el tancament de Canal Sur, Levy va dir que el fet que hi hagi una televisió autonòmica està inclòs en l'Estatut i, per tant, «caldria reformar-ho, la qual cosa requereix una majoria parlamentària que no tenim, ni sumats aquests tres partits polítics». Per tant, Levy ha apel·lat a fer propostes que «concordin amb la realitat» perquè, de no ser així, «ens porten a la frustració i a la malenconia».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook