El diari digital Público va expressar les seves sospites que darrere de les denúncies de Bartolomé Cursach i el seu exnúmero dos Bartolomé Sbert per un presumpte delicte de revelació de secrets es troba una temptativa d'apartar el fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán del cas Cursach. En aquest sentit s'interpretarien les requises judicials de telèfons mòbils i altres estris de treball dels periodistes José Francisco Mestre i Blanca Pou.

Público va defensar que, segons fonts policials, «s'ha pactat en els despatxos» la decisió de no perseguir el magnat de l'oci nocturn de Mallorca Bartomeu Cursach pel presumpte delicte fiscal contingut en l'informe policial filtrat i pel qual el jutge Florit va ordenar dimarts els escorcolls a periodistes de Diario de Mallorca i Europa Press Balears.

L'objectiu d'aquestes actuacions respondria a assenyalar el fiscal Miguel Ángel Subirán com a responsable de revelació de secrets «per fer sotsobrar tota la causa» sobre la presumpta màfia policial i la corrupció del PP.

L'informe del Grup de Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional va acusar el Grup Cursach de defraudar almenys 51 milions d'euros a Hisenda i altres 14,7 milions a la Seguretat Social entre 2010 i 2016. Un posterior peritatge de l'Agència Tributària va descartar el delicte fiscal, de manera que el jutge va reduir les indagacions a un simple delicte comptable.

Per altra banda, el jutge Florit va decretar el secret sobre el delicte fiscal de Cursach diversos dies després que Blanqueig de Capitals emetés el seu informe, publicat pels dos mitjans.

En un altre ordre de coses, l'Associació Mundial de Diaris i Editors de Notícies (WAN-IFRA) i el Fòrum d'Editors Mundials (WEF) van condemnar els fets esdevinguts a les redaccions d'Europa Press i el Diario de Mallorca. «Estem consternats perquè la policia hagi soscavat la llibertat de premsa en intentar confiscar material periodístic amb el risc d'exposar informació sobre fonts confidencials», va dir el conseller delegat de WAN-IFRA, Vincent Pèyregne.