Decau la protesta dels Armilles Grogues. El cinquè dissabte, ahir, va mobilitzar a menys persones i en conseqüència va haver-hi menys detinguts i molt menys incidents. No obstant això, el nombre de víctimes mortals va augmentar. Ja són vuit els morts.

A París hi havia dues concentracions, als Camps Elisis i a Òpera. Uns 2.200 manifestants, quan fa una setmana eren 10.000. I 59 persones detingudes i 40 d'interrogades, quan dissabte passat superaven les 500 a la mateixa hora. De fet, en la capital francesa hi havia ahir desplegats més policies que manifestants, uns 8.000.

La tensió ha descendit visiblement. A Òpera, al migdia, una parella es feia fotos davant dels dos blindats sobre rodes que tallaven el bulevard. Amb tot, hi va haver càrregues i gasos lacrimògens de forma espóradica als Camps Elisis.

La vida també ha recuperat part de la seva normalitat. Els grans magatzems han obert les seves portes, si bé amb els aparadors coberts amb planxes de fusta. Els museus i la Torre Eiffel estan oberts al públic. El metre funciona però els trens no paren en les estacions veïnes als «punts calents».

A la resta de França, mateixa tendència. El recompte oficial xifrava en 33.500 el nombre de manifestants a primera hora de la tarda d'ahir, la meitat que la setmana passada. El moviment s'ha dividit després que el president de la República, Emmanuel Macron, anunciés el dilluns a la nit un paquet de mesures, entre elles la pujada del salari mínim en 100 euros.

Altres dos factors poden haver contribuït al reflux de la protesta: l'atemptat d'Estrasburg, en el qual van morir quatre persones, i l'empitjorament de les condicions metereològiques.

Dos morts més el divendres

La protesta es va cobrar el divendres dues víctimes més, la qual cosa fa un total de vuit. A la frontera amb Bèlgica, un home va morir en encastar el seu cotxe contra un camió parat en un dels «controls» dels Armilles Grogues. El mateix dia a la nit, una dona va morir a Soissons. El seu company, al volant, feia mitja volta per evitar un piquet. El seu vehicle va ser envestit per un altre.

Dos «armilles grogues» han trobat la mort en les barricades, atropellats per un cotxe i un camió. Dos automobilistes van morir en encastar els seus cotxe contra camions detinguts en un piquet. Un motorista va morir en xocar contra un cotxe que feia la volta en un embús. Finalment, una senyora d'uns 80 anys va morir a Marsella en rebre el tret d'un projectil antidisturbis al balcó de la seva casa.

D'altra banda, un total de 60 detinguts és el balanç de la nova manifestació dels Armilles Grogues a Brussel·les, en la qual van participar entre 400 i 500 persones, segons una portaveu de la Policia de la capital belga. No obstant això, la Policia no compta encara amb dades sobre quants d'aquests 60 han passat a disposició judicial i quants han estat posats en llibertat.