Indonèsia va desviar ahir tots els vols al voltant del volcà Anak Krakatoa, una escissió del volcà Krakatoa, que es troba en erupció entre les illes de Java i Sumatra, a causa de les columnes de cendra, dies després que provoqués un tsunami que va acabar amb la vida de 430 persones.

«Tots els vols han estat desviats a causa de la cendra del volcà Krakatoa en alerta roja», va indicar l'agència governamental de control de trànsit aeri AirNav en un comunicat. Les autoritats van elevar ahir el nivell d'alerta del volcà al segon més alt, el que estableix la zona d'exclusió a 5 quilòmetres al voltant de l'illa.

Els núvols de fum i cendres que expedeix el volcà Anak Krakatoa, una escissió del volcà Krakatoa, han deixat gairebé sumida en les foscor l'illa volcànica en la qual una potent erupció sota el mar va provocar el 22 de desembre un augment sobtat del nivell marítim i un tsunami que va banyar la costa de l'estret de Sunda, que separa les illes de Java i Sumatra.

L'agència meteorològica d'Indonèsia (BMKG) va informar que les males condicions meteorològiques podrien provocar més inestabilitat en el cràter del volcà i va cridar a la població a allunyar-se de la costa.

L'últim balanç del tsunami facilitat per les autoritats d'Indonèsia és de 430 morts, uns 1.500 ferits, 21.000 evacuats i 159 persones en parador desconegut.

El Govern va declarar l'estat d'emergència fins al 4 de gener, en un intent per facilitar el desplegament de mitjans i el repartiment d'ajuda humanitària per a les comunitats afectades, segons ha explicat el portaveu de l'Agència Nacional de Gestió d'Emergències d'Indonèsia ( BNPB), Sutopo Purwo Nugroho.

Des de la nit d'aquest dimecres, una capa prima de cendra volcànica va estar assentant-se en edificis, vehicles i vegetació al llarg de la costa oest de Java, segons les imatges compartides per l'agència nacional de mitigació de desastres.

Les autoritats van assenyalar que la cendra no és perillosa però van aconsellar als residents que facin servir màscares i ulleres protectores quan estiguin a l'exterior.

El Govern espanyol va aprovar una aportació de 60.000 euros al fons d'emergència engegat per la Federació Internacional de la Creu Roja (FICR) per atendre els damnificats pel tsunami registrat el passat 22 de desembre a l'estret de Sunda, a Indonèsia, i que va deixar més de 400 morts.

Segons va informar l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) en un comunicat, els fons es lliuraran a través de l'Oficina d'Acció Humanitària d'aquest organisme al fons d'emergència de la FICR, que ascendeix a uns 300.000 euros.