03 de gener de 2019
03.01.2019
Diari de Girona

El Brasil i els EUA faran un front comú contra Veneçuela i Cuba

Els dos governs estableixen com a objectiu neutralitzar el «comerç predador» de la Xina

03.01.2019 | 00:06
El Brasil i els EUA faran un front comú contra Veneçuela i Cuba

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, i el nou ministre d'Exteriors del Brasil, Ernesto Araujo, van confirmar la seva intenció de formar un front comú contra els «règims autoritaris» d'Amèrica Llatina, assenyalant en concret Veneçuela, Nicaragua i Cuba. «Tenim l'oportunitat de treballar junts contra els règims autoritaris», va explicar Pompeo després de reunir-amb el nou canceller brasiler.

El Departament d'Estat ja va avançar que Pompeo viatjaria al Brasil amb el propòsit d'unir forces «per donar suport als pobles de Cuba, Veneçuela i Nicaragua, que estan lluitant contra règims repressius» i per neutralitzar el «comerç predador» de la Xina. Pompeo va ser el representant nord-americà a la presa de possessió de Bolsonaro com a nou president del Brasil. Encara que Donald Trump no va acudir, va ser el primer a felicitar el líder ultradretà. «Els Estats Units estan amb tu!», va escriure a Twitter.

Bolsonaro ha fet seva gran part de l'agenda de govern de Trump. Així, va vetar de la seva presa de possessió el veneçolà Nicolás Maduro, el nicaragüenc Daniel Ortega i el cubà Miguel Díaz-Canel, a qui considera «dictadors»; s'ha mostrat escèptic amb aliances comercials com Mercosur; i ha qüestionat el canvi climàtic.


Dia de reunions

El mandatari brasiler es va reunir-se en el seu primer dia de Govern amb Pompeo, el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, amb el primer ministre d'Hongria, Viktor Orban; i amb el vicepresident del Parlament de la Xina, Ji Bingxuan. Després va participar a la cerimònia d'intercanvi de carteres a la Casa Civil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook