La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Navarra va desestimar la sol·licitud d'ingrés a la presó provisional dels cinc membres de La Manada, realitzada per la Fiscalia, acusació particular i acusacions populars, i va acordar mantenir en llibertat els cinc condemnats a 9 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual amb prevalença perpetrat a Pamplona el 7 de juliol del 2016. L'Audiència va prendre aquesta decisió per majoria de dos magistrats i amb el vot en contra del president de la secció, que va advocar per decretar la presó provisional sense fiança dels cinc encausats.

La fiscalia, l'acusació particular, exercida per la víctima, i les dues accions populars -l'Ajuntament de Pamplona i el Govern de Navarra- van sol·licitar l'ingrés a la presó dels cinc processats després que la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Navarra confirmés el desembre passat la condemna imposada a l'abril per la Secció Segona de l'Audiència. Els cinc condemnats van quedar en llibertat el 22 de juny de l'any passat després d'abonar cadascun una fiança de 6.000 euros.

A l'acte, la Sala assenyala que «hem d'aplicar els consolidats criteris de la jurisprudència constitucional sobre aquesta matèria, ja que la confirmació, -en tràmit d'apel·lació-, de la sentència condemnatòria dictada per aquesta Sala resulta sens dubte insuficient per justificar, per si sola, la decisió que totes les acusacions ens demanen».

Segons afegeixen, «el que en cap cas pot perseguir-se amb la presó provisional són fins punitius o d'anticipació de la pena» i «des d'aquesta perspectiva, no podem obviar que els encausars van estar privats de llibertat des del 7 de juliol de 2016 fins al 22 de juny de 2018, pràcticament dos anys».

A l'acte exposen els jutges que «durant el temps transcorregut des que els encausats van ser excarcerats han complert, puntualment, les condicions que els van ser imposades» i «han comparegut davant el jutjat de guàrdia de Sevilla a els dies indicats en l'acte de 21 de juny».

Argument «feble»

Recullen també que «l'argument del risc de fuga» de les acusacions «apareix bastant feble en aquest precís supòsit». «I no només perquè durant gairebé sis mesos han acatat les condicions imposades per aquesta Sala, sinó perquè des que es va tenir coneixement de la confirmació de la sentència d'aquesta Sala, ha passat gairebé un mes i els encausats han continuat complint aquelles, mostrant així seva intenció de no eludir l'acció de la Justícia».

Indica l'acte que «les dades objectives no permeten deduir aquest risc, que, és impossible conjurar amb total seguretat, però la conducta dels encausats des que van sortir de presó no avala la tesi de les acusacions».

A més assenyalen els magistrats que en allò referent al risc de reiteració delictiva, «constatem que, després de recaure la interlocutòria de 21 de juny, el Sr. Boza ha resultat condemnat per dos delictes lleus, un de lesions i un altre de furt».